Froome megint rávert Contadorra

2013-07-19
Christophe Riblon révén hazai siker született a 100. Tour de France egyik legnehezebb szakaszán, amelyen kétszer kellett megmászni a legendás L'Alpe d'Huez-i emelkedőt.

 

Összetettben a brit Chris Froome annak ellenére tovább növelte előnyét, hogy a befutó után 20 másodperces időbüntetést kapott, ugyanis közel egy perccel előbb ért célba, mint a mögötte második spanyol Alberto Contador.

 

A Gap és L'Alpe d'Huez közötti 172,5 km-es etapon a győztes egy szökevénycsoportból került ki, amelyből mindössze hárman értek fel a célba az összetett legjobbjai előtt. Az etapsikerért elsősorban ketten voltak nagy harcban, az amerikai Tejay van Garderen nagyon hosszú ideig az élen haladt az utolsó kaptatón, de pár kilométerrel a cél előtt elfogyott az ereje, így Riblon 2 kilométerre a céltól utolérte és maga mögött hagyta.

 

Az összetett élmezőnyéből Froome korai ritmusváltását Contador nem tudta követni, így lemaradt. Később az éllovasnak is gondjai támadtak, s ezt kihasználva a szintén spanyol Joaquim Rodríguez és kolumbiai Nairo Quintana több mint egy percet "adott" a britnek, akinek előnye azonban így is nőtt. Quintana feljött a harmadik helyre összetettben.

 

A zsűri a szakasz vége után azért adott 20 másodperces büntetést Froome-nak, mert a kerekes a hajrában szabálytalanul jutott táplálékhoz. Amikor holtponton volt, csapattársát, Richie Portét - aki ugyanúgy 20 másodperces büntetést kapott - küldte hátra élelemért és folyadékért, márpedig ez tilos az utolsó kilométereken, akkor már csak közvetlenül a csapatautóból lehet ételhez vagy italhoz jutni. Froome előnye így is nőtt a szakasz során, igaz 5:11 helyett csak 4:51 percre.

 

18. szakasz, Gap-L'Alpe d'Huez, 172,5 km, hegyi befutó:

1. Christophe Riblon (francia, AG2R) 4:51:32 óra

2. Tejay van Garderen (amerikai, BMC Racing) 59 mp hátrány

3. Moreno Moser (olasz, Cannondale) 1:27 p h.

4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 2:12 p h.

...7. Chris Froome (brit, Sky) 3:18 p h.

...11. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff) 4:15 p h.

 

Az összetett élcsoportja:

1. Froome 71:02:19 óra

2. Contador 4:51 p hátrány

3. Quintana 5:12 p h.

 

Pénteken a Le Bourg-dÍOisans - La Grand-Bornand közötti 204,5 km-es etap vár a mezőnyre. A viadal vasárnap zárul.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kerékpár,