Frankel számára nem szerencsétlen szám a 13

2012-08-23
Frankel tegnap megmutatta, hogy miért is ő a világ legmagasabbra értékelt lova: életében először versenyzett egy mérföldnél hosszabb távon azonban így is megerőltetés nélkül alázta porig riválisait. Elképesztően könnyed stílusban nyerte a Juddmonte International Stakes-t, és szerezte meg 13. győzelmét.

 

Tegnap harmincezer ember vándorolt ki a yorki lóversenypályára, hogy tanúja legyen a világ jelenlegi legmagasabbra értékelt lova legújabb előadásának. A verseny előtt többen aggódtak, amiatt, hogy nehogy rossz vége legyen annak, hogy Frankel elhagyja komfortzónáját, és a számára megszokott egymérföldes táv helyett most negyed mérfölddel hosszabb futamon indul. Egy pillanatig sem volt azonban ok az aggodalomra, az utolsó négyszáz méteren Tom Queally könnyedén lovagolva hagyta szinte állva a Juddmonte teljes mezőnyét, és ért célba hét testhosszal Farhh és St Nicholas Abbey előtt.

 

 

Frankie Dettori, Farhh lovasa szinte győzelemként ünnepelte második helyét, hiszen Frankel mögött célba érni most szinte előkelő eredménynek látszott. “Külön öröm, hogy egy futamban lovagolhatok vele. Ő egy abszolút szupersztár.” – mondta.

Frankel trénere, Sir Henry Cecil, aki láthatóan nagyon legyengült legutóbbi kemoterápiája után, több hónapja most először látogatott ki a versenypályára. „Nagyszerű volt, ugye?” jegyezte meg halkan. Mikor megkérdezték tőle, hogy hogyan érzi magát Frankel újabb lélegzetelállító teljesítménye után, a súlyos rákbeteg Cecil így válaszolt: „Valószínűleg 20 évvel jobban.”

„Hihetetlen stílusa van. Rajt-cél vágta volt, ami nem könnyű, de ő nagyon jól bírta.” – nyilatkozta a futam után a csodamén zsokéja, Tom Queally.

Farhh trénere, Saeed bin Suroor beismerte, hogy csak a második helyben reménykedhetett. „A lovam keményen próbálkozott, de ismét második helyen végzett. Amint azt eddig is tudtuk, a győztes más kategória, mint az összes többi ló. Farhh számára egyelőre nincs tervünk, de találunk majd egy futamot számára Frankel nélkül.”

 

Fotó: Action Images

 

Győzelmével Frankel megszerezte nyolcadik Group 1-es győzelmét, és ezzel túlszárnyalta Rock Of Gibraltar rekordját. Teljesítményére előzetesen 142-es értékelést kapott a Racing Post szakértőitől, ugyanannyit, mint legutóbb a Queen Anne Stakes-beli szereplése után a Royal Ascot-on.

„Ez ismét egy hihetetlenül meggyőző előadás volt a részéről, ami megmutatja, hogy különb, mint bármelyik másik Group 1-es ló. Rendkívüli, hogy ismét áttörte a 140-es határt, és ez a szám most Frankel hosszabb távon mutatott stílusát hangsúlyozza, egy türelmesebb lovaglás mellett, ami különbözött attól, amit a Royal Ascot-on láthattunk.” mondta Paul Curtis, a Racing Post hendikeppere.

 

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz vele a továbbiakban. Sir Henry elmondta, hogy valószínűleg a Champion Stakes lesz Frankel utolsó versenye, de nem zárják még ki a Prix de l'Arc de Triomphe lehetőségét sem. Tulajdonosa, Khalid Abdullah herceg így nyilatkozott arra a kérdésre, hogy csábítja-e az Arc-on való indulás lehetősége: „Nem hiszem. Beszélek erről Henry-vel, és meglátom. Azt fogom tenni, amit Henry mond.”

 
Címkék: lóverseny,