Fradi-UTE rangadóval búcsúzhat az Albert Stadion

2012-12-07
A tervek szerint a márciusi, FTC-Újpest bajnoki labdarúgó-mérkőzéssel zár be az Üllői úti Albert Stadion.

 

Az új arénát magyar építészek tervezik, s lehetőleg magyar cégekkel építtetnék meg, a befejezést pedig 2014 őszére prognosztizálják - többek között erről beszélt pénteken a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a beruházást vezénylő kormánybiztos, Fürjes Balázs.

 

"A Fradi-stadion építési pályázatát a nemzeti vagyonkezelő írta ki. Én azt kértem tőlük, hogy két fontos szempontra figyeljenek, s ezt tartották is: az egyik az ár, a takarékosság jegyében ennek kell a döntőnek lennie. A másik, hogy csak olyan pályázók indulhassanak, akik korábban megoldottak már ilyen nehézségű feladatot. Vannak ilyenek többen, változatlanul úgy vélem, öt körül lesz az alkalmas indulók száma" - mondta Fürjes, hozzátéve, hogy a közbeszerzésnek több vesztese lesz, akik megtámadhatják a döntést és a jogorvoslat hónapos csúszásokat okozhat.

"De ezen nem töprengek, azon dolgozunk, hogy a 2014-es őszt az új arénában kezdhesse a Ferencváros" - fogalmazott a kormánybiztos.

 

Fürjes jelezte: Kubatov Gábor klubelnökkel arról is egyeztettek, hogy márciusban a Fradi még a régi Albert Stadionban játszhassa meccsét az Újpesttel.

 

 

"A kérésük az, hogy addig zárjuk le az eljárásokat, kössük meg a szerződést az építővel és ez az FTC-UTE lehessen a régi pálya búcsúmérkőzése" - mondta. "Az unióban tilos kizárólag hazai cégekre kiírni egy ilyen közbeszerzést, tehát nyitott a nemzetközi építők előtt is a verseny. Ugyanakkor a törvények tiszteletben tartásával azért mégiscsak hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - fogalmazott a kormánybiztos, aki elárulta azt is, hogy a kiviteli tervek utolsó vonalait ezekben a napokban rajzolják. "Külföldi stadionépítész szakemberek is részt vettek a munkában, de az új arénát magyar építészek tervezik" - tette hozzá.

 

Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a győztes kivitelezőnek vállalnia kell a jelenlegi létesítmény lebontását, valamint az új, legalább 22 ezer, de belföldi meccsek esetén a vendég és a hazai szektor állóhelyeivel 23 700 férőhelyes, fedett lelátójú stadion felépítését. A kiírás szerint az új létesítményt 90 fokkal elforgatják, ezáltal az épület tájolása ideális lesz, s a projekthez tartozik egy, a klubirodákat és a sportmúzeumot befogadó négyemeletes fejépület felépítése is, ez alatt háromszintes, 352 autó befogadására alkalmas mélygarázs lesz.

 

Az ajánlattételi határidő december 13-a, a győztes cégnek pedig a szerződéskötéstől számítva 18 hónapja lesz a kivitelezésre.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,