Folt Makaó hírnevén: „műszaki hiba” miatt tagadják meg sorra a nyeremények kifizetését a kaszinókban

2014-07-23
Azoknak a vádaknak a hatására, mely szerint a világ szerencsejáték fővárosában üzemelő kaszinók igazságtalanul tartanak vissza bizonyos nyereményeket, a makaói kormány ismét elővette a kaszinók szigorúbb ellenőrzésének tervét.

 

Az 51 éves Ip Choi-peng több, mint 4 millió patacát (500 ezer dollárt) etetett meg az MGM és a Venetian nyerőgépeivel áprilisban, és egy hét alatt két jackpotot is megnyert a két kaszinóban. Az összesen 20 millió patacányi (2,5 millió dollárnyi) nyereményét azonban nem kapta meg, mivel a kijelzők mindkét esetben „lefagytak”. A játékos elmondása szerint mindkét esetben megjelent a monitoron a nagy jackpotra utaló szimbólum, mely szerint összesen mintegy 2,58 millió dollárt nyert.  

Három szakértő egymástól függetlenül úgy nyilatkozott, hogy bár két független vállalat által végzet laborvizsgálat megerősítette, hogy a monitor mindkét esetben hibásan működött, a játék eredményét a véletlenszám generátor határozza meg - az a számítógép, mely legenerálja a játék eredményét - nem pedig a jackpotot megjelenítő kijelző.

Mikor a GLI és a BMM laborjában lekérték a két kérdéses gép véletlenszám-eredményét a "legutóbbi tíz játék visszahívása" funkcióval (mely szabvány az ilyen berendezéseknél), az eredmények legalább az egyik esetben azt mutatták, hogy egy kisértékű jackpotot nyertek rajta.

A GGR Asia úgy tudja, hogy a játékos tárgyalásokat folytatott a két kaszinóval, melyek a jackpot 10 százalékát ajánlották fel kompenzációként, amit ő visszautasított, mondván, hogy 4 millió hongkongi dollárt etetett fel a gépekkel. 

 

A makaói jogszabályok értelmében a kaszinók megtagadhatják a nyeremény kifizetését, ha meghibásodás vagy szoftverhiba gyanúja merül fel egy nyerőgép esetén. A hírek szerint a makaói kaszinók élnek is ezzel a lehetőséggel, és az utóbbi időben 133  játékos nyereményének kifizetését tagadták meg arra hivatkozva, hogy nyereményük „műszaki hiba” eredménye.  A törvényhozó testület szerint ez a gyakorlat igencsak besározhatja Makaó imidzsét. 

“A játékos nyer, aztán három óráig várakoztatják, majd közlik vele, hogy nem kapja meg a pénzt. Ez káros hatással van Makaó hírnevére.” – közölte Jose Pereira Coutinho jogalkotó.  Egy másik törvényhozó, Au Kam-san azt kifogásolta, hogy a játékosok nem tudhatják, hogy egy gép technikailag megbízható-e vagy sem, mikor leülnek játszani vele.  Au arra szólította fel a testületet, hogy módosítsák azokat a jogszabályokat, melyek azt szabályozzák, hogy milyen esetben utasíthatják el a kaszinók a nyeremény kifizetését.

Manuel Joaquim das Neves, a Szerencsejáték Ellenőrzési és Koordinációs Iroda (DICJ) igazgatója azonban biztosította a jogalkotókat, hogy a makaói nyerőgépek mindegyike minősített gyártótól származik. "Vannak kisebb rendellenességek, de nagyon ritka, hogy egy gép meghibásodik." közölte das Neves, aki nem értett egyet Coutinho azon javaslatával, hogy a város saját labort hozzon létre a hibás gépek vizsgálatára. Des Neves szerint a kaszinók által megbízott laborok igen jó hírnévnek örvendenek. 

 

A GGR Asia több forrásból úgy tudja, hogy a Makaói Szerencsejáték Ellenőrzési és Koordinációs Iroda áthidaló megoldásként most azt fontolgatja, hogy felkéri a kaszinószolgáltatókat arra, hogy minden nyerőgép monitorját folyamatosan figyeljék meg videokamerás biztonsági rendszerrel. 

 

A nyerőgépek ugyan százalékos formában szerény részét képezik a helyi szerencsejáték szektornak – a tavalyi évben a tiszta játékbevétel körülbelül 4 százalékát – pénzben kifejezve óriási összegeket generálnak: a hivatal adatai szerint 2013-ban úgy 1,8 milliárd amerikai dollárt. 

Ip Choi-peng panaszát követően a DICJ elrendelte, hogy az összes olyan progresszív nyerőgépet állítsák le Makaó kaszinóiban, melyen az Aristocrat Leisure FA FA FA és Yellow Dragon elnevezésű játékai futnak. Körülbelül 1.000 gépet kapcsoltak le - ami a Makaón üzemelő 12.895 gép 8 százalékát jelenti - melyek azóta is elsötétült képernyővel állnak a kaszinókban. A becslések szerint ezek a gépek legalább napi 300 dollár bevételt termelnek. A szabályozó testület ráadásul megtiltotta az üzemeltetőknek, hogy a kikapcsolt gépeket elvigyék a kaszinók játékteréből, így a leállított gépek helyére még újakat sem tudtak beállítani, ami a vállalatoknak jókora bevétel-, az államnak pedig adókiesést jelent.

A gyártó a hírek szerint már készített egy szoftver-javítást, mely javítja a jackpot-képernyő fagyását, de azt még nem fogadta el a DICJ.

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,