Foggal-körömmel védik az 557 milliárdos nyerőgép piacot

2013-12-10
Miután a brit szerencsejáték hatóság legutóbbi adataiból kiderült, hogy a fogadóirodák egy év alatt 1,5 milliárd font profitot realizáltak a nyerőgépekből, munkáspárti képviselők megpróbálták elfogadtatni a miniszterekkel, hogy csökkentsék a gépek maximális tétjeit – sikertelenül.

 

A vita azután lángolt fel, hogy kiderült, a britek a 2012. április és 2013 március közt eltelt egy évben mintegy 46 milliárd fontot dobáltak be ezekbe, a leginkább rulettjátékokat futtató, fix oddsszal működő nyerőgépekbe (ottani megnevezés szerint: FOBT terminálokba). 

A Szerencsejáték Felügyelet anyagából kiderül, hogy a fogadóirodák ebben az időszakban 1,55 milliárd font (557 milliárd forint) tiszta játékbevételt könyvelhettek el ezek után a gépek után, mely közel 50 százalékkal több, mint négy évvel ezelőtt.

 

Az FOBT terminálok 2001 óta üzemelnek Nagy Britanniában, meglehetősen laza szabályozás mellett. A fogadóirodába betérő vendégek 20 másodpercenként akár 100 fontnyi tétet is feltehetnek ezeken a gépeken. A gyors, nagy téttel játszható játékok ellenállhatatlannak bizonyultak a főutcákon, jelenleg már 33.345 ilyen gép üzemel az Egyesült Királyságban, melyek a forgalom után átlagosan 3,4 százalék profitot hoznak az irodáknak. Annak ellenére, hogy egy helyiségben csak maximum négy ilyen gép üzemelhet (és emiatt egy-egy cég egyre több irodát nyit), mára már ezekből származik a fogadóirodák éves profitjának közel fele.

 

Az utóbbi időben többször is a figyelem középpontjába kerültek a pénzmosásra is kiválóan alkalmas FOBT terminálok, ezidáig azonban egyik olyan próbálkozást sem koronázta siker, mely a jogi keretrendszer felülvizsgálatát követelte a kormánytól, például azt, hogy – ugyanúgy mint a többi nyerőgéptípus esetén -  pörgetésenként 2 fontban maximalizálják a FOBT terminálok maximális tétjeit. Legutóbb a munkáspárti képviselők tettek kísérletet erre a múlt héten, azonban a szavazás végül 322:231 arányban a kormány azon döntését támogatta, hogy megtartja a gépek 100 fontos tétnagyságát.