Fogadási- és fogadásellenes láz söpör végig Európán és Ázsián az Eb miatt

2016-06-19
A labdarúgó Eb a második legnagyobb fogadási esemény a világon a világbajnokság mögött, így nem csoda, hogy az európai fogadóirodák alaposan felkészültek a rohamra, míg Ázsiában foggal-körömmel küzdenek azért, hogy az ottaniak ne tudjanak fogadni a bajnokságra.

 

Ez persze nem egyszerű feladat. A globális sportfogadási piac értéke a becslések szerint úgy 450 milliárd és 3 billió dollár között mozog, melynek körülbelül 65 százalékát a labdarúgás teszi ki. Ezek természetesen csak becslések, hiszen a sportfogadások túlnyomó része illegális piacokon, és Kelet-Ázsiában zajlik, melyet gyakran szervezett bűnözői csoportok irányítanak. Az egyik ilyen csoportot 2014-ben lekapcsolta az Interpol – csak ez egymaga 2,2 milliárd dollár forgalmat bonyolított, leginkább illegális online szerencsejáték oldalakon keresztül. 

 

Ázsiai hadművelet

 

Ázsiában a sportfogadás szinte mindenhol illegális, különösen Thaiföldön, ahol az ország autoriter katonai vezetése különösen rászállt az illegális bukmékerekre 2014-es hatalomra kerülése óta. Abban az évben, csak a vb négy hete alatt több mint 800 fogadóirodát zárattak be a hatóságok, és közel 1000 letartóztatást hajtottak végre, leginkább a szerencsejátékosok körében.

Valószínűleg idén sem lesz másképp. A Bangkok Post értesülése szerint a thai királyi rendőrség ezen a héten kiemelt akciót indított az Euro 2016 kapcsán. A rendőrfőnökök arra utasították beosztottaikat, hogy legyenek szigorúbbak, mint valaha a fogadóirodákkal és játékosokkal szemben.

Hasonló intézkedéseket léptettek életbe az egész régióban Malajziától egészen Kínáig – Hong Kong-ban pedig a börtönhatóságok még a cigarettákra is ráíratják a rabok nevét, hogy ne tudják őket szerencsejáték valutaként használni. 

 

Anglia győzelme csapás lenne a brit fogadóirodáknak

 

De hogy Európáról is szót ejtsünk… Az Egyesült Királyságban – a legnagyobb európai sportfogadási piacon – a fogadóirodák az Eb pár hete alatt a legnagyobb profitot várják az elmúlt két évben. Feltéve, hogy Anglia nem nyeri meg a kupát, ami kész katasztrófa lenne a szektor számára, mely épp csak most tér magához a Leicester-féle történet után.

A brit fogadók ugyanis hajlamosak a szívükre hallgatni az eszük helyett a labdarúgó bajnokságok során. Ez a tény általában kedvez az irodáknak, hiszen Anglia legutóbb 1966-ban aratott átütő sikert egy kiemelt tornán, akkor a világbajnokságon.

De ha Anglia – ami most a negyediknek számít a favoritok sorában – tényleg megnyeri idén az Eb-t, a fogadóirodák milliókat veszítenek. A William Hill elmondása szerint náluk körülbelül 500 millió font értékben fogadnak a tornára, melynek körülbelül 20 százaléka arra érkezik, hogy Anglia lesz a bajnok. A brit irodák tehát erősen reménykednek abban, hogy nemzeti válogatottjuk éles Brexitet hajt végre az EU-ból most júniusban…

 

64 milliárd dolláros piac

 

A GBGC szerencsejáték-ipari szaktanácsadó cég adatai szerint a globális fogadási (lóverseny és sport) piac 2015-ben, a vb évében 60,7 milliárd dollárt ért, ami 2,4 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. A GBGC előrejelzése szerint idén a piac további 6 százalékkal fog bővülni, és az évtized végére úgy 72 milliárd dollárt ér majd.

Ugyan ez méretes piacnak tűnik, az egész szerencsejáték piacnak csak 13 százalékát teszi ki – főképp azért, mert néhány nagy joghatóság területén – például az USA-ban és Kínában – csak nagyon korlátozott a legális szektor.

Japán toronymagasan a világ legnagyobb fogadási piaca, hatalmas lóversenyfogadási szektorával, valamint olyan, európai szemmel egzotikusnak számító piacaival, mint a kerékpár- vagy éppen motorcsónak versenyekre való fogadás. 

Európa és Ázsia – mely a két legnagyobb régiónak számít a fogadások tekintetében – a globális fogadási piac 80 százalékos szeletét tudhatja magáénak. 

Az internetes fogadás jelenleg az össz fogadások úgy 36 százalékát teszik ki, ez a szektor 2015-ben 22,3 milliárd dollárt ért, melynek 40 százalékát még mindig az offshore helyszínekről üzemelő szolgáltatók teszik zsebre.