Fogadás és a döntetlenre játszás művészete

A futballrajongók, fogadók és fogadóirodák igencsak másképp látják, hogy mennyire jó az, ha a csapatok döntetlenre játszanak...

 

A döntetlen régebben értékesebb eredmény volt a focicsapatok számára, mint manapság. 1981-ig az angol ligában szereplő csapatok csak két pontot kaptak a győzelemért, és egy járt a döntetlenért is. A mögött a döntés mögött, hogy háromra növelték a győzelemért járó pontok számát, az a szándék állt hogy a támadóbb szemléletű játékot bátorítsák, érdemesebb legyen egy csapatnak hajtania a győzelemért, és ne elégedjenek meg a döntetlennel. A pályán kívül azonban, a fogadóirodák számára a döntetlen továbbra is nagyon értékes eredmény, és a döntetlen meccsek hiánya igencsak árthat a profitjuknak.

 

A 2013/14-es Premier League idény lassan indult a fogadóirodák számára a döntetlenek számát illetően. A GBGC cikkének írásakor 70 meccset játszottak le e csapatok, és ebből csak 14 (tehát a meccsek 20 százaléka) végződött döntetlennel - a szolgáltatók szinte egytől-egyik gyenge pénzügyi eredményekről számoltak be.

"A labdarúgásra való fogadási összeg a földi szektorban jelentősen nőtt, de az eredmény a vártnál alacsonyabb." – áll a Ladbrokes évközi vezetőségi beszámolójában.

“A harmadik negyedévben az eredmények nem voltak olyan kedvezőek, mint az előző évben, a meccseredmények – különösen a futballban – a fogadóknak kedveztek. Ebből kifolyólag a nyereség mindkét fő csatornán alacsonyabb, mint az előző évben, és alatta vannak az általános várakozásoknak.” – közölte Ralph Topping, a William Hill elnök-vezérigazgatója. A William Hill földi nyeresége 0,8, online nyeresége pedig 1,5 százalékponttal csökkent a harmadik negyedévben az előző év ugyanezen időszakához mérten. 

 

Döntetlen meccsek aránya (%) egy-egy Premier League idényben

 

A bukmékerek számára a döntetlen a legjövedelmezőbb végeredmény, mert a játékosok általában vagy egyik, vagy másik csapatra fogadnak. Egyetlen focirajongó sem örül a döntetlennek.

 

Időszak Döntetlen aránya
Utóbbi 21 idény 27,8%
Utóbbi 10 idény 26,3%
Utóbbi 5 idény 26,6%
Utóbbi 2 idény 26,5%
2012/14-es idény 20,0%

 

A GBGC szerencsejátékipari szaktanácsadó cég évekre visszamenőleg megvizsgálta a Premier League meccseredményeit, és ez alapján próbálta megjósolni, hogy mennyi döntetlen meccs lesz az idei évben, és közvetve, milyen lesz a legnagyobb fogadóirodák pénzügyi eredménye.

 

Döntetlen meccsek száma egy-egy Premier League idényben előrejelzéssel a 2013/14-es évadra

 

A GBGC szerint a 2013/14-es idényben 92 döntetlen meccs lesz az angol Premier League-ben. Ez 24, százalékos arányt jelent, ami a legalacsonyabb szám az utóbbi hat évben. Lényegesen alacsonyabb, mint a 2012/13-as évad 28,4 százalékos aránya, ami azt jelentheti, hogy nehéz év lesz a fogadóirodák számára.

 

Az idénykezdet alapján azonban elképzelhető, hogy a 2013/14-es szezon „átmeneti” év lesz, és felkeveredik a hagyományos Nagy 4 mezőnye. A Manchester United már három, a Manchester City pedig két meccset veszített ezidáig…

Ha a nagy csapatok ilyen meglepetésszerű bukásai folytatódnak, segít enyhíteni a GBGC által megjósolt kevés számú döntetlen meccs okozta veszteséget a fogadóirodáknál.