Foci-Eb tippek: Wales - Észak-Írország

2016-06-23
A tündérmese folytatódik! Wales és Észak-Írország is továbblépett a legjobb 16 közé, Wales ráadásul csoportelső lett Angliát is megelőzve. A Sárkányok vezére egyértelműen Gareth Bale, aki eddig minden Eb-meccsén betalált.

Wales - Észak-Írország

(UEFA Euro 2016, Nyolcaddöntő - Párizs)

Tipp: Wales győzelem

Bet365 odds: 2.00

Tippmix odds: 1.95

Kezdés: 06:25. 18:00

 

Wales első Eb-jén szerepel, és nem elégedett meg a kijutással. Rögtön az első csoportmeccsén 2-1-re verte Szlovákiát. Ez jó alapot szolgáltatott a továbbiakhoz. A második fellépésen jött az Anglia elleni peches 2-1-es zakó, majd az Oroszország elleni gálára hajazó 3-0-ás siker. Az oroszokat megsemmisítették a walesiek, a három-gólos különbség még az oroszok számára volt hízelgő. Bale mindhárom csoportmeccsen betalált, a Real Madrid ásza igazi vezére a válogatottnak. Ő, Ramsey és Robson-Kanu minden védelemnek gondot okoz, a többiek pedig a stabilitásról gondoskodnak. Jó kis csapat ez.

De nem rosszak az észak-írek sem. Lehet, hogy a játékuktól kevesen esünk ámulatba, de ezzel a semmi, szürke focival tudnak eredményt elérni, és hasonló focival anno Görögország Eb-győztes lett. Az észak-írek épphogy becsúsztak még a top16 közé, de ha már továbbjutottak, tovább álmodnának. (Ne feledjük, Waleshez hasonlóan az észak-írek is először szerepelnek Eb-n)

Az első fellépésen Lafferty-ék kapura sem lőttek Lengyelország ellen. Michel O'Neill nem tehetett mást, felforgatta a kezdőcsapatát az Ukrajna elleni találkozó előtt. Többek között Lafferty-t is a padra ültette, ami meglepő húzásnak tűnt. Meglepő is volt, de a szeles, esős időben az észak-írek 2-0-ra elverték Ukrajnát, ami később döntőnek bizonyult. A világbajnok Németország ellen pedig kegyetlen nagy mákjuk volt, hogy csak 1-0-ra kaptak ki. Már az első félidőben csak Thomas Müller 3-4 komolyabb ziccert rontott, ha ott 4-5 gólt kapnak az észak-írek, semmit sem szólhatnak. De kihúzták, Fortuna velük volt végig, így még nullás gólkülönbséggel pont becsúsztak a top16 közé.

 

Bale klasszisa dönthet

Észak-Írország csapatában egyedül Steven Davis van jobb barátságban a labdával. Na, ez persze túlzás, de csapat szinten nem játszanak ámulatba ejtő focit O'Neill tanítványai. Próbálnak stabilan védekezni, és bízni a szerencsében. Wales viszont komolyabb játékra képes, főleg ami a kreatív zónát illeti. Az említett trió, Bale, Ramsey és Robson-Kanu képes megkeverni a védelmeket. Bale és Robson-Kanu rendkívül gyors, dinamikus játékos, Ramsey pedig nem véletlenül Arsenal-játékos, nem túlzás azt állítani, ő a walesi csapat esze. Kiegészíti egymást ez a három labdarúgó, és bizony a többiekre sem lehet panasz. Ahogy lefocizták Oroszországot, az igen komoly teljesítmény volt. Bale-re pedig nem nagyon találni szavakat, mindhárom meccsén betalált, ami akkor is fantasztikus teljesítmény, ha a szabadrúgásainál a szlovák és az angol hálóőrt is lehet hibáztatni.

Valószínűleg ez a meccs sem hoz gólzáport. Az észak-írek stabilak, nem nagyon lehet megtömni ezt a csapatot. Ha meg gyengén védekeznek, akkor szerencséjük van. Egy gól eldöntheti ezt a találkozót, és nem lenne meglepő, ha Bale lőné. A két együttes találkozóját még 1954-ben tudta megnyerni az észak-ír együttes, azóta vagy iksz lett kettejük meccsének eredménye, vagy Wales nyert.

A Sárkányok egyszerűen komplettebb futballt játszanak. A három csoportmeccsen összesen hat gólt lőttek, míg az észak-írek csak kettőt. De talán azt a kettőt sem hozzák össze, ha az Ukrajna elleni meccsen nincs monszun-szerű eső, szél, és egy kis jégeső. Ha nincs a brit stílusnak kedvező időjárás, nem valószínű, hogy legyőzik Konoplyankáékat, akik a felázott talajon nem tudták azt játszani, amire képesek 'normális' körülmények között. Mindkét válogatott igazi csapatként funkcionál, de Wales támadásban sokkal erősebb, kreatívabb, és Bale személyében van egy világklasszis játékosa, akinek egy pontrúgás is elég lehet, hogy a meccset eldöntse.

Tipp: 1-0

Címkék: sportfogadás, tipp,