Fernando Alonso futamot nyer? Hiszi a piszi

2018-03-19
A Formula 1 2018-as idénye a nyakunkon van. Olyannyira, hogy március 25-én jön az első futam, az Ausztrál Nagydíj, a helyszín pedig Melbourne. Mindenki bizakodó, még Fernando Alonso is, aki évek óta dobogón sem áll a McLarennel...

Fernando Alonso, aki legutóbb 2013-ban nyert futamot az F1-ben

A spanyol pilóta 2005-ben és 2006-ban világbajnok lett. Nem ma volt, nem is tegnap. A 36 éves versenyző tehát nem akárki, viszont az utóbbi évek már róla szólnak. Legalábbis olyan értelemben nem, hogy versenyeket nyer. Alonso utoljára még a 2013-as idényben nyert futamot, akkor kettőt is. Ezt még a Ferrari volánja mögött hozta össze, de 2014-ben nem jött össze a futam-győzelem.

2015, a váltás éve

Alonso vélhetően új kihívást keresett, amikor a Ferraritól a McLarenhez igazolt. Amikor a szerződést aláírta a derék spanyol, nem gondolta, hogy pályafutása legsötétebb évei következnek. A Honda motorok rendre lefőttek, gyengék és megbízhatatlanok voltak. Alonso a Magyar Nagydíjon elért 5. helyénél abban az idényben jobbat nem tudott felmutatni. Ebben az idényben 8 futamon nem tudta teljesíteni a versenytávot autójával, rendre idő előtt a boxban vagy a pálya mellett kötött ki a McLarennel.

Aztán jött 2016, ahol egy darab futamon elért leggyorsabb kör az, amit fel tud mutatni a jó öreg Fernando. Legjobb eredménye versenyen egy Monacóban elért 5. hely volt, azaz a dobogót nem igazán sikerült megközelíteni. Viszont az már látszott, hogy a McLarennek és Alonsónak azokon a pályákon van esélye, ahol számít a pilóta tehetsége, és nem jön ki a motorok, az autók közötti sebességkülönbség, ahol a motorerő kevésbé számít.

Még mindig volt lejjebb

Jött 2017, nem valószínű, hogy két év böjt után Fernando optimistán tekintett a szezon elé. A Hungaroringen azért egy 6. helyet fel tudott mutatni, de ennyi volt a maximum tőle és csapatától. A teljes távot az idény több, mint 50 %-ában nem tudta teljesíteni. Ez tragédia, ám a szezon utolsó 3 futamán rendre pontszerző helyen végzett, ez pedig aprócska reménysugara volt a jövőnek. Nagyon aprócska, mert a dobogót megközelíteni semmi esély sem volt.

2018 a változás éve?

Az előttünk álló szezon 21 futamból áll, 21 lehetősége lesz Fernandónak, hogy futamot nyerjen. A McLaren szakított a Hondával, ettől az évtől a Renault a motorszállító partner. A barcelonai teszteken voltak bíztató eredmények, de az látszott, hogy a legjobbak (Mercedes, Ferrari, Red Bull), nagyjából körönként 1 másodperccel tudnak jobbat. Ja, és az is nyílt titok, hogy Hamiltonék, de a Ferrari és a Red Bull sem lőtte el a teszteken az összes puskaport.

Az MCL33 Vandoorne és Alonso alatt sem az igazi egyelőre. (Fotó: wikimedia)

Alonso futamot nyer a McLaren-Renault-val? Egyelőre utópisztikus gondolatnak tűnik.

A McLaren azonban többször adta meg magát a teszteken, és a tervezett körmennyiséget sem sikerült teljesíteni Barcelonában. Ugyanakkor Alonso és a csapat is bizakodó, a tesztek azért vannak, hogy a hibákon javítsanak. Az előző idényben a Renault motorral három futamgyőzelmet értek el az F1-ben, és a jelenleg használt erőforrás annak a fejlesztett változata, tehát elvileg erősebb és jobb. Elvileg. Sőt vélhetően megbízhatóbb is, mivel idén már csak 3 motor áll rendelkezésre, amit további szankció nélkül használni lehet.

A teszteken azonban hatszor döglött be a McLaren-Renault, többször a tesztet is le kellett állítani a meghibásodás miatt. A motor rendre túlmelegedett, ami megint elég aggasztó hír. Hiába jó pár körön az autó, ha a versenytávot nem tudja teljesíteni. Át kellett tervezni a karosszériát, (tán még most is zajló folyamat) de volt baj a hidraulikával, elektronikával, szóval szinte mindennel. Nagyon úgy tűnik, a McLaren megint versenyt fut az idővel, akárcsak az előző években. Benne van a pakliban, hogy a spanyol pilóta jókedve korán elszáll, hisz mióta 2015-től McLarennel versenyez, a szezonnyitón, és az azt követő nagydíjon még egyszer sem látta meg a kockás zászlót, valamilyen probléma miatt rendre idő előtt befejezte a futamot.

Véleményünk szerint Alonso 2018-ban sem nyer futamot az F1-ben

Ami pedig a legfontosabb, a dolog sportfogadás része. Alonso McLarenes időszakában csak álmodik a dobogóról. Már az is eredmény, ha az autó végigmegy, az pedig hab a tortán, ha pontot is sikerül gyűjteni. Néha-néha, egy egy sok kanyarral tarkított pályán top6-ba is befér, de az még a dobogótól is fényévekre van, nemhogy a futamgyőzelemtől. A dolognak pedig pikantériája is van, mert a Toro Rosso idén már Honda motorokat használ, ami meglepetésre a Toro Rossónál működik. Simán benne van, hogy a Honda motor három év szenvedés után idén működőképes lesz, pont akkor, amikor a McLaren új motorbeszállítóval állapodott meg. Az unibetnél 1.35-ös odds van arra, ahogy Alonso idén sem nyer futamot az F1-ben. Ez a mi tippünk, az elmúlt három alapján mi más lehetne. Az unibetnek pedig köszönjük ezt az opciót, mert elég értékesnek tűnik így az oddsszal együtt. Talán-talán egy dobogó valahol összejön, de futamgyőzelemre maximum akkor van esély, ha a két Red Bull, a két Mercedes és a két Ferrari egyszerre döglik be, de erre az esély nagyjából nulla, és akkor még nem számoltunk többi csapattal.

C'est La Vie Fernando ...

Címkék: sportfogadás, tipp,