Férfi vízilabda Világliga - Második lett a magyar válogatott

2013-06-16
A második helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga oroszországi nyolccsapatos szuperdöntőjében: a Benedek Tibor irányította csapat a vasárnapi fináléban öt góllal kapott ki a szerb nemzeti együttestől.

 

 Eredmény:

Szerbia-Magyarország 12-7 (4-3, 3-1, 2-2, 3-1)

 

 

A cseljabinszki torna zárómérkőzésén a Világligát a legutóbbi három esztendőben egyformán megnyerő, a tavalyi londoni ötkarikás játékokon bronzérmes szerb alakulat és a 2012-es olimpiai ötödik, azóta viszont alaposan átalakult magyar csapat azzal szállt vízbe a Sztroityel (Építő) uszoda medencéjében, hogy nemcsak presztízsküzdelmet, hanem tétmeccset is vív egymással. Világverseny döntőjében korábban legutóbb 2007-ben, Berlinben mérkőztek a felek, akkor is a Világliga aranycsatája hozta össze a két válogatottat. 

A Vl-szuperdöntő honlapja beszámolójának tanúsága szerint a szerbeknek már első támadásuk eredményes volt. A kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert gyorsan egyenlített, ám ezután kétszer is a rivális örülhetett (3-1). Nem zuhant össze a magyar csapat, sőt: előbb az ötkarikás aranyérmes Hosnyánszky Norbert vágta igen messziről a hálóba a labdát, majd szemre is tetszetős akció végén a center Hárai Balázs helyezte közelről a kapuba az egyenlítő találatot (3-3).

A vezetést átvenni azonban nem sikerült, ehelyett újabb és újabb szerb gólok következtek, s a délszláv alakulat - jól sáfárkodva emberelőnyös helyzeteivel - meg sem állt 6-3-ig. Az olimpiai bajnok Varga Dénes a kötél közeléből finom mozdulattal lopóztatta közelebb a Benedek-gárdát, az ötperces nagyszünetre azonban 7-4-es szerb előnynél vonulhattak el a csapatok. 

A harmadik negyed magyar góllal indult: egy fór lezárásaként Szivós Márton - focihasonlattal élve: Csikar-szögből - vette be a bal felső sarkot (7-5). Bő két perc maradt a játékrészből, amikor a szerbek is éltek a hat az öt ember elleni játék kínálta eséllyel, Szivós ötméteresből válaszolt (8-6). Csakhogy maradt még idő a kilencedik szerb gólra is (9-6).

A befejező nyolc percből három lepergett, amikor végképp eldőlt a meccs: távoli találattal lett 10-6 "oda". Madaras messziről szépségdíjas góllal szépített ugyan, de rögtön jött erre is a felelet a túloldalról, majd az "ismétlés" is (12-7). Sima ötgólos vereség lett a vége, a rutinnal és a jelenlegi nagyobb tudással szemben többre - legalább is egyelőre - nem tellett a Benedek-legénységtől.

A bronzérmet Montenegró csapata szerezte meg, miután a 10-10-et követő büntetőpárbajt 3-1-re megnyerte az Egyesült Államok válogatottjával szemben.

 

    A 2013-as Világliga szuperdöntőjének végeredménye:

 

1. Szerbia

2. MAGYARORSZÁG

3. Montenegró

4. Egyesült Államok

5. Oroszország

6. Kína

7. Japán

8. Brazília

 

Forrás: MTI

Címkék: vízilabda,