Férfi kézilabda vb - Kilencgólos vereség a horvátoktól

2013-01-16
A sok hibával játszó, olimpiai negyedik magyar férfi kézilabda-válogatott 30-21-re kikapott az ötkarikás bronzérmes horvát csapattól a világbajnokság harmadik fordulójában.

  

Mocsai Lajos szövetségi kapitány alakulata - amely szombaton Egyiptomot, hétfőn pedig Ausztráliát győzte le - csak az első tíz percben tartotta a lépést a dobogóra is esélyesnek tartott riválisával. A sok hiba megbosszulta magát, a horvátok rengeteg indításgólt szereztek, és esélyt sem adtak a csak fellángolásokig jutó magyaroknak.

Szerdán szünnap következik, csütörtökön pedig a házigazda és a legutóbbi vb-n harmadik spanyol együttes lesz az ellenfél Madridban. 

 

Nagy László (b) és a horvát Domagoj (MTI Fotó: Kovács Anikó)

 

D csoport, 3. forduló (Madrid):

Horvátország-Magyarország 30-21 (15-11)

gól: Cupic 8/3, Kopljar 6, Duvnjak 5, Strlek 3, Stepancic 2, Gojun 2, Bicanic 2, Vori 1, Sprem 1, illetve Szöllösi 5, Nagy L. 4, Harsányi 3/1, Krivokapic 3/3, Császár 3, Nagy K. 2, Zubai 1

 

A londoni olimpián a horvátok kétszer, először a csoportban, majd a bronzmérkőzésen is nyertek a Mocsai-csapat ellen. Most két veretlen gárda találkozott, és egy újabb győzelem a jövő heti kieséses szakaszra biztosított volna kedvezőbb előjeleket.

 

A meccs első említésre méltó momentuma volt, hogy Alilovic kivédte klubtársa, a veszprémi Császár büntetőjét, majd az előbb megnyugodó horvátok 3-1-re elhúztak. Az egyenlítések rendre elmaradtak egy-egy rossz passz, lövés vagy a kapufa miatt. A rivális főleg az eladott labdákból élt. Később 5-4-nél Császárt kiállították, pillanatok alatt 7-4 lett, amikor éppen negyedórája zajlott a csata, és egy újabb bekapott gól után nem maradhatott el az időkérés. Ettől nem lett hatékonyabb a játék, annyit sikerült elérni, hogy nem nőtt a különbség, mert Nagy László lassan magára talált.

 

A szünetben nem lassultak le a horvátok, továbbra is minden magyar hibát góllal büntettek, és a 33. percben már 19-11-re elléptek. Mocsai Lajos próbálta rendezni a sorokat, és öt perc után megtört a jég. A cserék jótékonyan hatottak, a 39. percben 21-16 volt az állás. Felpörögtek a horvátok is, és negyedórával a vége előtt 25-17-re vezettek már, ráadásul Krivokapic is büntetőt rontott. Amikor végképp elúszott a pontszerzés reménye, a kapitány mindenkinek játéklehetőséget adott. A hajrában kétszámjegyű lett a különbség (29-19), és végül Szöllösinek sikerült faragni a jelentős hátrányból.

 

Mocsai Lajos szövetségi kapitány:

"A horvátok agresszív, hatalmas védőfala hibázásra kényszerített bennünket. Sok volt az eladott labda, a rossz előkészítés, a lövés, és ez vezetett a vereséghez. A horvátok előttünk járnak."


Schuch Timuzsin kapura dob a horvát Marko Kopljar mellett (MTI Fotó: Kovács Anikó)

 

korábban:

Spanyolország-Ausztrália 51-11 (24-6)

Egyiptom-Algéria 24-24 (16-12)

 

Az állás: 

1. Spanyolország 6 pont (107-49)

2. Horvátország 6 (97-54)

3. MAGYARORSZÁG 4

4. Egyiptom 1 (71-85)

5. Algéria 1 (58-82)

6. Ausztrália 0

A csoportból az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe.

 

Forrás: MTI

  

Címkék: kézilabda,