Felvette 141 milliárdos lottónyereményét az Ismeretlen Nő

2018-03-19
Jogi képviselőin keresztül végül felvette nyereményét az a nő, aki névtelensége megőrzése érdekében beperelte a lottótársaságot New Hampshire államban.

 

A sajtóban csak Jane Doe (Ismeretlen Nő) néven emlegetett játékos - aki minden idők nyolcadik legnagyobb, 560 millió dolláros főnyereményét ütötte meg január 6-án a Powerball lottón -  már bánja, hogy óvatlanul felfedte nevét a nyertes szelvény bemutatásakor, mert az állam szerencsejáték-bizottsága a helyi információs törvény alapján jogosult, sőt kikérés esetén köteles nyilvánosságra hozni a nyertes kilétét, a települést, ahol lakik, és a szelvény vásárlásának helyszínét. 

 

Jane Doe azzal érvel, azért írta rá saját nevét a lottószelvényre, mert a bizottság honlapján olvasottak szerint úgy hitte, köteles ezt megtenni, pedig a nyereményt igényelhette volna névtelenül, meghatalmazottak által is. New Hampshire ugyanis egyike azonban kevés amerikai államnak, ahol meghatalmazottak a nyertes kilétének felfedése nélkül vehetik át a lottónyereményt, 2016-ban egy 487 millió dollárt elnyerő helyi családnak így sikerült megőriznie névtelenségét.

 

Charles Temple bíró - aki még jelenleg is mérlegeli, hogy a nyertes adatvédelmi érdekei felülmúlják-e az állami lottószabályokat - úgy határozott, hogy a nyereményt addig is kifizethetik a Good Karma Family Trust számára, míg meg nem hozza a döntést.

 

Március elején így a nő ügyvédje, William Shaheen átvette az egyösszegű kifizetés esetén járó, 352 millió dolláros csekket, melyből az adók levonása után úgy 264 millió dollár (67 milliárd forint) marad a nyertesnél.

 

A hölgy első dolga az volt, hogy körülbelül 249 ezer dollárt adományozott különböző jótékonysági szervezeteknek, de a képviselői szerint azt tervezi, hogy még körülbelül 50 millió dollárt oszt szét ilyen célra a jövőben. “Rájött, hogy milyen szerencsés is volt.” nyilatkozta Shaheen az USA Today című lapnak. „Ügyfelem nem vár ezért semmi elismerést, nem vár publicitást. Egyszerűen csak jó dolgokat szeretne tenni.”

 

Az államügyészek és a lottótársaság ügyvédjei szerint nem megengedhető, hogy a nyertes mentesüljön a szabályok alól. A New Hampshire Lottery ügyvezető igazgatója, Charlie McIntyre szerint a Powerball februári nyertesének "mindenki máshoz hasonlóan" meg kell felelnie a közzétételi törvényeknek. "Annak ellenére, hogy tiszteletben tartjuk a játékos azon szándékát, hogy névtelen maradjon, az állami törvények és a lottójáték szabályai világosan meghatározzák a protokollokat" – olvasható az általa kiadott nyilatkozatban.

 

Bírósági beadványában a lottónyertes arra kéri a bírót, hogy engedélyezze, hogy a nyereményt egy trust számára fizessék ki. A lottótársaság úgy érvel, hogy még ha egy trust is veszi fel a pénzt, a lottószelvényt akkor is az eredeti formájában kell benyújtani – rajta a tulajdonos nevével és a várossal, ahol lakik. 

 

A nő ügyvédei azzal érveltek, hogy egy olyan csoport része lett, amely "történelmileg a gátlástalan emberek áldozatai", és hogy hibát követett el, amikor aláírta a szelvényt. "A hölgy szeretne tovább úgy dolgozni, bemenni egy boltba vagy részt venni nyilvános eseményeken, hogy nem mutogatnak rá újjal, mint a félmilliárdos jutalom nyertesére. Továbbra is New Hampshire államban óhajt élni.” - érvelnek az ügyvédek.

 

A Powerball lottón egyébként a január 10-i sorsolást követően csak a most szombati sorsoláson volt először telitalálatos. Miután a jackpot 19 sorsoláson keresztül halmozódott, a szerencsés játékos - aki Pennsylvania-ban vásárolta a szelvényt – 457 millió dollárt nyert. 

A világ jelenlegi legnagyobb jackpotját így most a másik nagy amerikai lottó, a Mega Millions kínálja. A keddi sorsoláson nem kevesebb, mint 377 millió dollár, azaz 95,4 milliárd Ft lesz a tét. 

Az 1996-ban indított Mega Millions az egyik legnépszerűbb államközi lottójáték az Egyesült Államokban, az USA 44 tagállama vesz részt benne. 

A hetente kétszer - kedden és pénteken - sorsolt Mega Millions hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 70, a Mega Ball-nak nevezett pluszszámot pedig 25 szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot helyesen megtippelni).  

A játék kiinduló jackpotja 40 millió dollár, eddigi legnagyobb főnyereménye pedig 656 millió dollár volt, melyen három nyertes osztozott 2012 áprilisában.

 

Hogyan lehet játszani?

 

kedden és pénteken sorsolt játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét. Ma már több olyan online lottózó is létezik (például a theLotter, vagy a Lottosend), ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát), de a Lottolandnél például arra is van lehetőség, hogy a kihúzott számokra szelvény nélkül fogadjunk

 

MegaMillions szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Fogadás a Mega Millions számaira a Lottoland oldalán

MegaMillions szelvény vásárlása a Lottosend oldalán