Felemás német online szerencsejáték szabályozás

2012-02-16
2012-re felemás helyzet alakult ki Németországban az online szerencsejátékok szabályozásában, miután Schleswig-Holstein tartomány a többi 15 német tartományétól eltérő szabályozást vezetett be.2012. január 1-vel lépett életbe az a liberális szabályozási koncepció (GRA), melyet 2011. szeptember 14-én fogadott el Schleswig-Holstein tartomány parlamentje a szerencsejátékokra vonatkozóan. 

A Schleswig-Holstein-ben bevezetett GRA főbb  rendelkezései:

  • Az online szerencsejáték szolgáltatók  liszenszért folyamodhatnak. A jogszabály engedélyezi az online fogadást és az online kaszinó játékokat is, különösen a pókert. 
  • A kiadható liszenszek száma nincs limitálva.
  • A játékosok felé nincs havi költési korlát meghatározva.
  • Adóként az online szerencsejátékokból származó bruttó nyereség 20%-át kell befizetni.


2011. október 28-án a többi 15 német tartomány egy ettől eltérő új szerencsejáték egyezményt (ITG) fogadott el, ami részben liberalizálja a szerencsejáték piacot. 

A többi 15 tartomány által elfogadott ITG főbb rendelkezései:

  • Csak az online sportfogadás szolgáltatók jelentkezhetnek liszenszért. Az online kaszinójáték, és az online póker szolgáltatók nem igényelhetnek liszenszet.
  • A kiadható sportfogadás liszenszek száma 20-ra van korlátozva, a liszenszeket egy 7 éves „kísérleti időszakra” adják ki.
  • A fizetendő adó mértéke az online sportfogadás forgalma után 5%.
  • Játékosonként 1000 eurós havi fogadási korlát.


Jogi következmények:

Európai Uniós jogi szemszögből nem fogadható el az, hogy az ITG a szolgáltatások szabadságára vonatkozó megkötései túlmennek a GRA szabályain. Az online kaszinó szolgáltatók, és azok az online sportfogadás szolgáltatók, akik nem részesülnek az ITG 20 liszenszéből, kérhetik a szolgáltatás nyújtására vonatkozó szabadságuk  biztosítását, melyet az EU jog garantál számukra. Ha egy ilyen szolgáltatónak van liszensze Schleswig-Holstein-től, EU jogi szemszögből nézve, nem zárható ki a többi 15 német tartomány online szerencsejáték piacáról sem.


Némelyik tartomány szerencsejáték felügyeleti hatósága állásfoglalást tett közzé, miszerint a konzisztencia ilyen értelmezése, és ezzel az EU jog elsődleges alkalmazása nincs összhangban a német alkotmánnyal.  Ez a prioritás szerintük érvénytelenítené a nemzeti jogrendszer nagy részét, valamint a demokrácia elvét, és eltörölné a tartományok szuverenitását, mivel Schleswig-Holstein de facto kényszeríteni tudná a többi tartományt, hogy adoptálja az ő szerencsejáték szabályozását.


Jelen állás szerint tehát a 2012-es évtől a német szerencsejáték szabályozás nem tesz eleget az EU következetesség elvének. EU jogi szemszögből az ITG megszorításait nem lehet alkalmazni azokra a szolgáltatókra, akik rendelkeznek Schleswig-Holstein által kiadott liszensszel.