Felemás a mérlegünk a selejtezős ellenfeleinkkel szemben

2014-02-24
A magyar labdarúgó-válogatott a görögökkel, románokkal, finnekkel, az északírekkel és Feröer-szigetekkel került egy selejtezős csoportba.

 

A magyar labdarúgó-válogatottnak felemás a mérlege a leendő Európa-bajnoki selejtezős riválisokkal szemben. Pintér Attila szövetségi kapitány együttese a vb-résztvevő görögökkel, valamint a románokkal, a finnekkel, az északírekkel és a Feröer-szigetekiekkel került egy csoportba a 2016-os franciaországi torna selejtezőjének vasárnapi, nizzai sorsolásán.

 

Az első kalapból érkezett görögöket ugyan a két csapat 2008. májusi összecsapásán 3-2 legyőzte a válogatott, de azt megelőzően legutóbb 1987-ben sikerült ellenük nyerni. A tétmérkőzéseket tekintve a rivális felé billen a mérleg nyelve, négy döntetlen mellett ugyanis eddig hat görög és három magyar siker született.

 

A harmadik kalapból érkezett románokkal a nyári, brazíliai vb selejtezőjében is együtt szerepelt a nemzeti csapat, akkor egy hazai 2-2 és egy bukaresti 3-0-s román győzelem került a statisztikába. Összességében pozitív a mérleg (11 győzelem/6 döntetlen/6 vereség), de a tétre menő ütközetekben itt is a románok állnak jobban négy győzelemmel, öt döntetlennel és két vereséggel. Az utolsó magyar siker 33 éve, 1981-ben született vb-selejtezőn.

 

A finnek a legutóbbi Eb-selejtezős sorozatban is ellenfelei voltak a magyaroknak: idegenben 2-1-re nyert az akkor még Egervári Sándor által irányított gárda, míg itthon 0-0 lett a végeredmény. A két válogatott eddig összesen 13 alkalommal játszott egymással, s a mérleg nyomasztó magyar fölényt mutat: kilenc győzelem és három döntetlen mellett mindössze egy vereség - még 1978-ból - szerepel a statisztikában.

 

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint az északírekkel eddig négy hivatalos mérkőzést játszott a magyar válogatott, s mind a négyet megnyerte, míg a feröeriekkel története során először csap majd össze az együttes.

 

A csoportokból a győztes és a második automatikusan kijut a 24 csapatos 2016-os Eb-re, amelyre a legjobb csoportharmadik is részvételi jogot nyer. A fennmaradó nyolc csoportharmadik oda-visszavágós rendszerű pótselejtezős párharcokban dönt majd a még elérhető négy továbbjutó helyről.

 

A magyar válogatott - amely legutóbb 1986-ban szerepelt világversenyen, Mexikóban, a világbajnokságon - szeptember 7-én, Észak-Írország ellen kezdi a selejtezősorozatot, amely 2015 októberében zárul.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,