Felelősségteljes szerencsejáték

2015-09-24
Mi az a felelősségteljes szerencsejáték? Az, amikor a játék játék marad – addig játszunk, ameddig mi akarunk, annyi pénzt áldozunk a hobbinkra, amennyit mi akarunk, és egy pillanatig sem veszélyeztetjük sem a saját egzisztenciánkat, sem a családunk anyagi biztonságát.

 

Hogyan vigyázzunk magunkra?

1.Ne higgyük el, hogy szerencsejátékra játékosként karriert lehet építeni, és ugyanez igaz a sportfogadásra is.  Van jópár honlap, ami „okos” tippeket ad a tutira, de nagy eséllyel maga a tippek írója sem abból gazdagodott meg, hogy másokat hiú reménnyel tölt el, hanem az oldalt meglátogatói miatt szerzett reklámbevételeiből.

2.Ne akarjuk szerencsejáték bevételből finanszírozni mindennapi életünket, ahogy adósságunkat se kívánjuk ilyen módon törleszteni. 

3.Ha vesztünk, ne higgyük azt, hogy a következő fordulóban majd visszanyerünk mindent. Azt meg pláne ne higgyük, hogy ha duplázzuk a tétet, akkor jobb lesz. Ha feldobunk egy pénzérmét, vajon előre meg tudjuk jósolni, hogy az ötödik-huszadik feldobás eredménye mi lesz? Nem.

4.Legyünk tisztában azzal, mennyi pénzt költhetünk játékra – készítsünk havi-éves költségvetést, nyissunk külön számlát a hobbinknak, és feltétlen használjuk ki a különböző online kaszinók limit-kínálatát, legyen az akár napi, heti vagy havi limit, feltöltési limit, veszteséglimit, stb.

5.Ne higgyünk feltétlen a bónusz-ajánlatoknak, hanem alaposan fontoljuk meg, melyek kaszinó milyen ajánlatát fogadjuk el – olvassuk el az apróbetűs részeket is.

6.Előre határozzuk meg, mennyi időt fordíthatunk játékra. Vannak olyan kaszinók, ahol időlimitet is be tudunk állítani, tehát használjuk ki a lehetőséget és ne hagyjuk, hogy a játék más, a mindennapi életünk szempontjából sokkal fontosabb dolgok elől vegye el az időt.

7.Soha ne álljunk neki kaszinózni vagy fogadni tudatmódosult állapotban, mert sem az ital, sem a drog, sem a túlzott fáradtság vagy extrém stresszhelyzet nem mentesít minket saját felelősségünk alól, a számlát a végén mi fizetjük és csak saját magunkat hibáztathatjuk kellően át nem gondolt döntéseink miatt.

8.Különösen vigyázzunk magunkra, ha tudjuk, hajlamosak vagyunk függőségre.

9.Kövessük nyomon fogadásainkat, játékunkat, használjuk ki például az online fogadóirodák és kaszinók ilyen irányú számlaszolgáltatását. Nem árt, ha tisztában vagyunk, mennyi időt töltöttünk gép előtt, és mennyire megfontoltak a döntéseink.

10.Ha kétségünk van, vegyük fel kapcsolatot olyan szervezettel, amelyik segítséget tud számunkra nyújtani.

11.Ha pedig bebizonyosodik számunkra, hogy nem jó irányba tartunk, kérhetjük számlánk felfüggesztését vagy zárolását, de akár önkizárásunkat is. Ebben az esetben gondoskodnunk kell a letöltött szoftveren lévő egyenlegünkről is.

12.Telepíthetünk olyan szoftvert is a gépünkre, amelyik megakadályozza, hogy olyan oldalra látogassunk, amelyen szerencsejátékkal foglalatoskodhatunk.

 

Honnan tudjuk, hogy veszélyben vagyunk?

A szerencsejáték-függőséggel foglalkozó szervezetek kidolgoztak erre egy kérdéssort, amelynek a lényege, hogy minél többre válaszolunk igennel, annál inkább érintettek vagyunk.

-Előfordult, hogy elmulasztottuk a munkánkat (tanulmányunkat) azért, hogy játsszunk?

-Ha átgondoljuk a helyzetünket, vajon azért játszunk, hogy elmeneküljünk életünk más problémáitól? (pl. unalom, boldogtalan családi élet, sikertelenség, stb.)

-Viták, bosszúságok vagy épp kétségbeesés után hajlamosabbak vagyunk többet játszani?

-Ha elfogyott szerencsejáték közben a pénzünk, kétségbeesettnek éreztük magunkat? És próbáltunk minél hamarabb pénzt szerezni a játék folytatására?

-Ha vesztünk, éreztük úgy, hogy minél hamarabb meg kell próbálnunk visszanyerni a veszteségünket?

-Vonakodunk a szerencsejátékra félretett pénzünket másra költeni?

-Kerültünk már adósságba szerencsejáték miatt?

-Hazudtunk, kértünk kölcsön, vagy loptunk pénzt már azért, hogy azt szerencsejátékra vagy játékadósságra költsük?

-Előfordult már, hogy az utolsó fillérünkig játszottunk, még akkor is, ha az buszjegyre vagy ételre volt félretéve?

-Mások bírálták már szerencsejáték-szokásainkat?

-Elvesztettük érdeklődésünket családunk, barátaink vagy más szabadidős tevékenységünk iránt?

-Éreztük már nyomorultul magunkat szerencsejáték miatt? Voltak már öngyilkossággal kapcsolatos gondolataink?

 
Címkék: játékfüggőség,