FC Barcelona - Chelsea: Körömvágás minek? Szerdán úgy is tövig rágjuk

2018-03-12
Klasszikus párharc a BL-ben a Chelsea-Barca, idén is sikerült összegabalyodni. A top16 között az első meccsen Londonban 1-1-es döntetlen született, szerdán innen folytatják, de már Barcelonában.

Ha Barca-Chelsea, akkor iksz!?

Legalábbis a statisztika szerint mindenképp. A Chelsea az Abramovic-éra óta rendre összekerül a Barcával a BL-ben. A Camp Nouban 5-ször találkoztak, az 5 mérkőzésből 4 döntetlennel ért véget:

 • 2005.02.23. Barcelona - Chelsea 2-1
 • 2006.03.07. Barcelona - Chelsea 1-1
 • 2006.10.31. Barcelona - Chelsea 2-2
 • 2009.04.28. Barcelona - Chelsea 0-0
 • 2012.04.24. Barcelona - Chelsea 2-2
 • 2018.03.14. Barcelona - Chelsea ?-?

A két együttes utolsó 12 BL meccsből 1, amin minimum 2 gól volt a különbség. Egy és nem több. Nagyjából a statisztikák szerint nem lehet más, mint döntetlen. Remiből viszont egyedül a 0-0 jó a Blaugranának, az még továbbjutást ér. Az 1-1-es iksznél hosszabbítás jön, ha a 2*15 perc sem dönt, akkor büntetők. A 2-2, vagy ennél gólgazdagabb döntetlen az angol csapat továbbjutását jelenti.

Riogassuk még a Barca-fanokat!

A katalán csapat az utolsó 9 Chelsea elleni mérkőzéséből egyet sem nyert meg! Persze egyre valószínűbb, hogy majd egyet behúz a londoni kékek ellen, de...

Andrés Iniesta, jó ha van, baj ha nincs. Vagy fordítva?

Andrés Iniesta mindenki kedvence. Divat szeretni, divat minden stadionban állva tapsolni neki. Talán nem véletlen, példamutató magánélet, példamutató játék a pályán. Viszont ha a száraz statisztikát nézzük, akkor arra jövünk rá, hogy Iniesta lényegében lényegtelen.

Nézzük csak a Barca középpályásainak idei teljesítményét:

 • Iniesta (1781 perc 1 gól 3 gólpassz)
 • Paulinho (1800 perc 10 gól 2 gólpassz)
 • Rakitic (2675 4 gól 4 gólpassz)
 • Busquets (2641 perc 2 gól 3 gólpassz)
 • Denis Suarez (549 perc 4 gól 3 gólpassz)

Iniesta, mint irányító középpályás 445 percenként ad gólpasszt, vagy lő gólt, ha a bajnokikat és BL-meccseket nézzük. Egy irányító középpályás a Barcában. Az itt felsorolt spílerek közül csak Busquets gyengébb ilyen tekintetben, de ő szűrő. Az all round Rakiticnél 334 percre jut egy gól vagy gólpassz, Paulinhónál pedig 150 percenként jön egy villanás gól vagy gólpassz formájában. Denis Suarez pedig 78 percenként ad assistot vagy lő gólt.

Megint azok a fránya számok. Az meg nem kirívó, hogy a Barcában valaki 90% körül passzol társhoz. Iniesta számai tehát gyengék, ezt kár tagadni. Csak pusztán ezeket a számokat tekintve a liga egyik legrosszabb irányító középpályása. Viszont a foci csapatjáték. Iniestának pedig a jelenléte sokkal többet számít, mint a játéka. Ha ott van az öltözőben, ha ott van a pályán, akkor pusztán a jelenléte miatt a társak is sokkal többet képesek kihozni magukból, csak azért, mert Iniesta mellett (előtt vagy mögött) játszhatnak. Azt pedig nem jelzik ezek a számok, hogy Iniesta milyen mezőnymunkát végez, és mit is jelent ő valójában ennek a klubnak.

Elvileg a sérülése már nem hátráltatja, így nemcsak a keretben, de remélhetőleg a kezdőben is ott lesz a Chelsea ellen. Egyébként Iniesta kevés gólt lő, évente 1-2 dugót vállal, de azt általában a legfontosabb meccsekre tartogatja. Lőtt gólt vb-döntőben, de a Chelsea ellen a BL-ben is lőtt már továbbjutást érő gólt.

A 4-4-2-es rendszerben Iniesta mellett Paulinho, Rakitic és Busquets is játszik a középpályán. Széleken Jordi Alba és Sergi Roberto, ter Stegen előtt pedig az Umtiti-Pique páros. Sergi Roberto sérülése sem komoly, Jordi Alba pedig a Barca talán legfontosabb játékosa Messi után. Ő az, aki rendre gólpasszt ad a Bolhának, Jordi Alba játéka nélkülözhetetlen egy találkozón. Elöl pedig Messi és Suarez, de ez nem kérdés.

Pillanatkép egy korábbi Chelsea-Barcelona meccsről (fotó: wikimedia)

A Chelsea-nek gól kell

A katalán csapat az utolsó hazai 8 BL-meccsén mindössze két gólt engedett az ellenfeleknek. Egyet lőtt a PSG azon a 6-1-es legendás meccsen még az előző szezonban, és egyet idén az Olympiakos csoportmeccsen. Az görög csapat viszont kapott mellé hármat. Ebből a 8 említett találkozóból egyedül a Juve úszta meg kapott gól nélkül a Camp Nouban. Na az a Juve által elért 0-0 most nagyon jó lenne a Chelseanek, de ott a Barca sem igazán forszírozta a gólszerzést. Most a Chelsea elleni visszavágón azért valószínűleg nem 0-0-ra játszanak majd a katalánok.

A Chelsea sem játszik majd 0-0-ra, nem teheti. Conte mester Rüdigert és Christensent teszi hátra, de ott lesz Azpilicueta, aki mellett még Moses is szerepet kap, miközben a másik szélen Alonso zár, ha védekezni kell. Középen Kanté szűr, szóval nem lesz egyszerű dolga a Barcának. De védekezésben is lehet problémája a katalán csapatnak, hisz a kékeknél játszhat két ex-Barca spíler, Pedro és Fabregas, egy ex-madridi Morata személyében, de Willian és Hazard is pályára léphet. Az említett 5 spílerből Hazard és Wiliian kihagyhatatlan, aztán Conte talán Pedrót is pályára teszi, és akkor már Fabregast is, szóval Morata maradhat ki. Morata és/vagy Giroud a vége felé jöhet, ha gól kell, és gyors gól kell. Ekkor jöhet majd a két magas termetű támadó, akire rá lehet ívelgetni a labdát.

Az unibeten 335 fogadási opció közül választhatunk

Az unibet elég szépen odatette magát, 335 különböző tipp közül már lehet választani. Rögtön itt a legfontosabb kérdés: Melyik csapat jut tovább? A Barcelona továbbjutása 1.23-ért fogadható, míg a Chelsea továbblépése 4.00-es odds. Érték a 4.00-es szorzóban rejlik, és ez még akkor sem nagyon értéktelenedik el, ha a Barca lövi az első gólt.

Ami szintén elég jól néz ki, az a Chelsea gólja. Mármint nem a gól, hanem az az odds, amit erre fizetnek az unibetnél. Szóval egy csúnyácska megpattanó lövéssel is 1.62-es szorzót fogunk. Erre lehet azt mondani, hogy jó odds, de a Kékek a City ellen nemhogy gólt nem lőttek, a kaput sem találták el. Ez tény, mint ahogy az is, hogy minden meccs más. Utóbbi inkább közhely, de igaz. Könnyen lehet ez olyan meccs, mint a múlt heti Tottenham-Juve. Ott is nyeregben érezte magát a Tottenham, Alliék már színezték a játékot, amikor is jött a hidegzuhany, három perc alatt két bekapott gól.

Jó tipp, hogy a Chelsea minimum 3 szögletig jut. Ne feledjük, a vendég-csapatnak mindenképp gól kell, és azért elég erős a szélső játék, hogy összejöjjön a három corner. Moses és Alonso beadásai többször pattannak majd ki alapvonalon keresztül, és egy-két kapura tartó lövési is szögletre mentenek majd a védőt vagy ter Stegen kapus. Ha legalább három sarokrúgást ér a Chelsea, az 1.42-es odds. Nagyon stabil alapja lehet akár egy duplázós kombinak

Skomina vezeti majd a meccset, és valószínű, hogy lesz dolga bőven. Alapvetően azt gondoljuk, hogy a Chelsea kap majd több sárgát, de sokkal tetszetősebb opció, hogy a katalánok gyűjtenek minimum kettőt. Az 1.42-es odds, szinte ajándék. A vendég-kontrák közül minimum egyet sárgáért cserébe állít majd meg valamelyik Barca játékos, de lehet itt lap időhúzásért, dumáért, műesésért, labdaelrúgásért, de még túlzott gólörömért is. Egyébként pedig Skomina nem ad minden piszlicsári dologért lapot, de ebben a találkozóban lehet annyi feszültség, hogy a pirosat is elő kelljen venni (4.20)

Willian-villanás

A végére pedig három opció, amire az unibeten kívül nem igazán fogadhatunk. Az egyik, hogy Willian összehoz minimum egy lövést, ami kapura megy (1.73). A másik, hogy Hazardnak lesz kaput eltaláló lövése (1.73), a harmadik pedig az, hogy az ex-Barca spíler, Pedro is eltalálja a kaput. Utóbbi tipp ha jön, akkor 2.60-as oddsot fogunk. Picit azt érezzük, hogy az unibet oddsmesterei a Man. City és a Chelsea meccséből indulnak ki. Azért itt jóval offenzívebb lesz a londoni csapat, és gondoljunk csak bele, ha a Barca mondjuk gólt lő már a meccs elején (ami reális), akkor a vendégeknek nincs mire várni, sortűz alá kell venni ter Stegen kapuját. Ha a három közül választani kéne, akkor mi Willian kaput eltaláló lövésére tennék leginkább, hisz nagyon sokszor a szabadrúgások is ő küldi kapura, és ha ő van a labda mögött, akkor általában szó szerint kapura.

Címkék: sportfogadás, tipp,