Ezért nem kötik be a kaszinókat a NAV-hoz

2016-04-18
Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó Varga Mihályhoz intézett írásbeli kérdésére - melyben arról érdeklődött, hogy a kaszinókra mikor terjesztik ki az online pénztárgép használatát – Tállai András, a NAV-államtitkár válaszolt.

 

Tállai válaszában kifejtette, hogy a szerencsejáték szolgáltatás áfa-mentessége, az asztali élő-játék és a pénznyerő automaták eltérő játékjog-szerzési és kifizetési módszere miatt a játékkaszinók forgalmának napi szintű nyomonkövetéséhez nem az online pénztárgép a legmegfelelőbb eszköz.

 

Tállai szerint a játékkaszinó pénztárának forgalmi adatainál teljesebb képet adnak a játékkaszinók jelenleg is alkalmazott részletes, játékszervezési eseményeket tartalmazó bizonylatai és a játékkaszinókban üzemeltetett video-rendszernek a bizonylatokat alátámasztó képi és hanganyagai.

 

A játékkaszinók bizonylatolási, elszámolási rendszere, adatszolgáltatása az állami adóhatóság felé jelenleg főszabály szerint papír alapú és nem napi gyakoriságú. A nemzetgazdasági tárca jelenleg a játékkaszinók játékszervezéssel és játékadózással összefüggő bizonylatolási, elszámolási rendszerének áttekintésén, és ez alapján a játékkaszinók és az állami adóhatóság közötti napi elektronikus adatkapcsolatra épülő, modernizált felügyeleti módszer kialakításán dolgozik. Az új elektronikus bizonylatolás, adatszolgáltatás és felügyelet a tárca várakozásai szerint egyidejűleg csökkenti majd a szervezők papír alapú eljárással összefüggő adminisztratív terheit, és növeli a  szerencsejáték felügyeleti tevékenység hatékonyságát a szervező és a felügyelő hatóság napi szintű együttműködése mellett. – olvasható a válaszban.