Ezért ne dobjuk el hirtelen felindulásból lottószelvényünket!

2014-07-04
Szelvényünkre mindig úgy vigyázzunk, mint a szemünk fényére - még ha nyeretlennek gondoljuk, akkor is.

 

Salvatore Cambria és Erick Onyango, a Powerball amerikai lottójáték $338 milliós jackpotjára vásárolták meg szelvényeiket, 2013. március 23-i húzási dátummal. Este 11 után, a sorsolást követően, Salvatore megkérte Ericket, hogy ellenőrizze a nyerőszámokat. Ezt ő meg is tette, és szomorúan konstatálta, hogy egy találatuk sincs. Salvatore fogta a szelvényt és belegyömöszölte az üres cigarettásdobozába, majd a hálószobája kukájába repítette.

 

Amit akkor még nem tudhattak: az oldalon még nem kerültek frissítésre a nyerőszámok, tehát az előző sorsolás számai voltak láthatóak. A korábbi húzás eredményeivel tényleg nem egyezett a számsoruk, viszont az aktuális sorsolásra szóló, cigarettásdobozban kidobott szelvényük valójában egy millió dollárt ért!

 

Mindez csak másnap ütött be, amikor meglátták a friss nyertes számokat, és rádöbbentek a nyereményükre. De azzal is tisztában voltak, hogy a hálószobai kukát reggel kiürítették az útszéli szemétgyűjtőbe! 

 

Eszeveszett módon, azonnal hívták a helyi köztisztasági céget. Megtudták, hogy a szemetet tőlük a kanadai Ontarioba szállították el. Mivel a szemetet bulldózerekkel egyengetik el, nem volt rá esély hogy valaha is megtalálják az egymillió dolláros szelvényüket.

 

Cambria elmondta, hogy a Powerball számon kívül minden fő számuk egyezett, mellyel a második nyerőosztály garantált 1.000.000 USD nyereményére jogosultak. A szelvény egyike vol a háromnak, melyet Erik vásárolt a 7-Eleven boltban. Az első és harmadik szelvényt megtartotta magának, és a harmadik, nyertes szelvényt adta oda Salvatore-nak ellenőrzésre. Salvatore-ral ellentétben - aki azonnal nagy ívben megszabadult a vesztesnek vélt szelvényétől -, ő megtartotta a két saját lottóját.

 

Mivel a szelvényvásárlás egyetlen tranzakcióval zajlott le, a szelvények sorszáma is sorban egymás után következtek. Azt állítják, hogy be tudják bizonyítani a nyertes szelvény náluk volt, mivel az előtte és utána megvásárolt is náluk van. 

Még a tavalyi év folyamán előterjesztették ügyüket a Lottóhatóságnak, és a lottótársaság megkérte őket, hogy csatolják kérvényükhöz a két meglévő szelvényüket. Biztosították őket, hogy minden esélyük megvan rá, hogy megkapják a nyereményt, de aztán nem történt semmi. A nyereményigénylési időszak lejárt, az 1 millió dollárt fel nem vett nyereménynek minősítették.

A két férfi most újabb pert indított, melyben 1 millió dollár kártérítést kérnek azért, mert a lottótársaság nem frissítette idejében a nyerőszámokat az oldalán. Nem adják fel, és korábban megtörtént hasonló esetek fényében van is esélyük a kárpótlásra.

 

Magyarországon rosszabb lenne a helyzetük. Többször megírtuk már, hogy a Szerencsejáték Zrt. csak és kizárólag a szelvény birtokában adja ki a nyereményt, nem fogad el semmilyen más bizonyítékot, ha valaki azt állítja, övé volt a cetli. Nem is keresik a nyertest, nem adnak ki információkat arról, hogy hol és mikor vásárolták a nyertes szelvényt, hogy ezzel esetleg megkönnyítsék a feledékeny nyertesek dolgát.