Ex-barátnője perli a 80 milliárdos lottónyeremény tulajdonosát

2013-11-11
Nyolc hónappal azután, hogy Pedro Quezada megnyerte a valaha volt nyolcadik legnagyobb lottófőnyereményt, volt élettársa beperelte, hogy részt kapjon a vagyonból.

 

Pedro Quezada idén márciusában nyerte meg a Powerball lottón az USA és a világ történelmének akkori nyolcadik (jelenleg tízedik) legnagyobb nyereményét, 338,3 millió dollárt. A 211 millió dollár értékű egyösszegű kifizetést választotta, így az adók levonása után 152 millió dollárt kapott kézhez. 

A nyeremény átvétele utáni sajtótájékoztatón Quezada még azt mondta a riportereknek, hogy a pénzből bármit megvesz, amit barátnője, Ines Sanches csak szeretne. Most azonban ügyvédje azt állítja, hogy Sanchesnek semmi sem jár a nyereményből, mert a pár – bár 10 évig élt együtt – sosem házasodott össze hivatalosan.

 

Quezada és Sanches a márciusi sajtótájékoztatón

 

Sanches ügyvédje természetesen ezzel nem ért egyet. Azzal érvel, hogy Quezada a közös pénzből vett szelvénnyel nyerte meg a hatalmas jackpotot. 2006-ban Quezada és Sanches ugyanis közösen nyitottak egy kis boltot Passaicban, New Jersey államban, amit a férfi fia, Casiano üzemeltetett. Sanchesnek és Quezadanak egyébként saját, előző kapcsolataikból származó gyermekeik mellett van egy közös gyermeke is. 

 

Múlt hét pénteken a Legfelsőbb Bíróság bírája, Margaret Mary McVeigh úgy döntött, hogy perre engedi az ügyet, de nem teljesítette Sanches azon kérését, hogy az ítélet meghozataláig fagyassza be Quezada lottónyereményét.

A The Record információi szerint a bíró méltányolta kettejük hosszú kapcsolatát, és azt, hogy Sanches hozzájárult a pár bevételeihez, jogilag azonban nem állt módjában zárolni a férfi vagyonát. 

“Ezt teszi a pénz az emberekkel: megrontja a pozitív kapcsolatokat” – jelentette ki McVeigh bíró a The Record értesülései szerint. „Nem mindig erősíti a kapcsolatokat, és nem mindig az emberek legjobb tulajdonságai hozza elő. Sanches élete fenekestül felfordult ezzel a nyertes szelvénnyel… De én bíró vagyok. Nem én hozom a jogszabályokat. Nekem az a dolgom, hogy kövessem őket. Valamit írásba kellett volna foglalni.” mondta.  

Egy 2010-ben New Jerseyben elfogadott jogszabály alapján ugyanis kevés jogi lehetőség van olyan élettársi kapcsolatban lévő felek közti pénzügyi kompenzációra, akik közt semmiféle írásos szerződés nem született.

 

“Azt hiszem, csak viccből gondolhatjuk, hogy valaha is még látni fogunk bármit abból a pénzből. Semmi nem fog maradni belőle.” reagált a bíró döntésére Sanches ügyvédje, Michael De Marco. Félelme nem alaptalan, ugyanis a nyeremény nagy része a hírek szerint már nincs meg: 57 millió dollárt állítólag hazaküldtek Quezada szülőhazájába a Dominikai Köztársaságba, 5 milliót elajándékoztak, 300 ezerért megvették a cliftoni házat, 20 millió sorsa pedig ismeretlen.

 

De Marco egyébként arra építi az ügyet, hogy Sanches nem is annyira az élettársi kapcsolat miatt, hanem a férfival „közös vállalata” miatt jogosult a nyeremény egy részére. A közös boltból származott ugyanis a pár bevétele, abból fizették számláikat. A kiadások egyike 152 millió dollár hozamot termelt, és így ez is, ugyanúgy mint a kiadások, fele-fele arányban illeti őket. 

 

A férfi ügyvédje ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy „Mr. Quezada egyedül ment el, és vette meg azt a szelvényt. Sosem egyeztek meg olyasmiben, hogy osztoznak a hozamon.”  Hozzátette, hogy Sanches ott volt Quezadával a lottótársaság irodájában, mikor a férfi felvette a nyereményt, látta, hogy egyedül írja alá a felvételről szóló igazolást, és nem tiltakozott. „Ha akkor úgy érezte, hogy nem jogosult a nyeremény egy részére, most sem állhat elő ezzel.”

 

A bíróság döntéséről természetesen beszámolunk majd…