Évtizedes mélyponton a nyerőgépek száma Las Vegasban

2013-11-18
A USA kaszinófellegvárában évek óta egyre kevesebb nyerőgép és pókerasztal üzemel: 2000 és 2012 között 38 ezerrel csökkent a gépek száma Nevada államban.

 

Las Vegas kaszinófőutcáján, a Stripen ezalatt a 12 év alatt több, mint 13 ezerrel lett kevesebb a nyerőgépek száma, a múlt hónapban „már csak” körülbelül 45.600 gépet nyomkodhattak a játékosok. Ez ötezerrel kevesebb még annál is, mint amennyi 1995-ben működött itt. Mindez ráadásul annak ellenére, hogy azóta megnyílt a Wynn, az Encore, az Aria és a Cosmopolitan is, egyenként körülbelül 1.800 géppel.

A nyerőgépek mellett a szerencsejáték asztalok száma is csökkent: 2009-ben még 1100, 2012-ben pedig már csak 887 asztal mellé ülhettek le játszani a szerencse vadászai. A szakértők több okra vezetik vissza ezt a trendet: 

 

Gazdasági válság

 

Bár tavaly közel 40 millióan látogattak Las Vegasba, sokkal kevesebbet költöttek, mint azok, akik 2007-ben jártak ott. Míg 2007-ben a látogatók átlagosan 1.300 dollárt költöttek, 2012-ben már csak 1000 dollárt, és ez összességében körülbelül 500 millió dollárral kevesebb szerencsejáték bevételt eredményezett.

Michael Lawton, a nevadai szerencsejáték felügyelet vezető elemzője szerint ez az oka annak, hogy a kaszinók egyre több gépet helyeztek használaton kívül, hogy ily módon próbálják csökkenteni költségeiket.

 

Fejlettebb technológia

 

Mielőtt a számítógépek ellepték volna a kaszinókat, több gépet kellett annak érdekében üzemeltetni, hogy különböző játéktípusokat tudjanak kínálni a játékosoknak. Manapság egy gép ugyanazon a platformon többféle játékot is tud futtatni, ezáltal csökken a szükséges gépek száma. Ráadásul ma már a játékos egy adott a gépen is kiválaszthatja, hogy pennys, ötcentes vagy negyeddolláros téttel kíván-e játszani. 

 

A póker hanyatlása

 

Nevadában 2006-ban tetőzött a pókerláz, azóta pedig folyamatosan hanyatlóban van. A kétezres évek közepén rendkívül népszerű lett a WSOP, és az egekbe röpítette a játék népszerűségét. A kaszinók követték a trendet, és egyre több asztalt állítottak üzembe.

Manapság a póker népszerűsége egyre csökken, így egyre több kaszinó zárja be a pókertermeit. Ezzel párhuzamosan egyre több baccarat és egyre kevesebb blackjack asztalt találhatunk a Sripen üzemelő kaszinókban. 

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,