Európai szerencsejáték körkép 2020 – 1. rész

2021-01-27
2020 már a világjárvány kirobbanása előtt is átmeneti évnek tűnt az európai szerencsejáték szektor számára – a nagy szolgáltatók az alakulóban lévő amerikai piacra való belépéssel voltak inkább elfoglalva.

 

Egyesült Királyság

 

Az Egyesült Királyság piaca azzal a hírrel zárta a 2020-as évet, hogy a kormány végre megkezdte a 2005. évi szerencsejáték törvény régóta ígért felülvizsgálatát. Ez számos konzultációt követett az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága (UKGC) és „munkacsoportjai” között olyan kérdésekben, mint a játéktervezés, a reklámozás, a bónuszajánlatok és a VIP programok.

 

Ez utóbbi középpontjában az év egyik legszerencsétlenebb története állt: kiderült, hogy a Playtech két brandje szorgalmasan ingyenes játéklehetőségi ajánlatokkal látott el 25 éves nagytétes játékost egészen addig – sőt még azt követően is – hogy 2017-ben öngyilkosságot követett el.

A közvélemény felháborodása csak nőtt, mikor kiderült, hogy a Playtech kivonta a szóban forgó két brandet a brit piacról, hogy elkerülje az UKGC által kiszabható jelentős pénzbüntetést. A Playtech végül meghajolt a nyilvános megszégyenítést követően, és 3,5 millió angol fontnyi hozzájárulást fizetett a felelősségteljes szerencsejátékokkal foglalkozó jótékonysági szervezeteknek, de az eset csak fokozta a közvélemény UKGC-ről eddig is kialakult véleményét, miszerint valójában az egy „fogatlan oroszlán”.

 

Megpróbálván leküzdeni ezt a megítélést, az UGKC rámutatott, hogy rekordösszegű büntetést szabott ki és jelentős mennyiségű engedélyt függesztett fel az évben. A testület elkezdett havonta híreket közzétenni az online szerencsejáték tevékenységekről, részben azért, hogy mérsékelje a média narratíváját, miszerint a britek a karantén ideje alatt ébren töltött idejük nagy részét online nyerőgépezéssel töltötték. 

 

Ezeknek az online nyerőgépeknek egyébként szinte biztos, hogy csökkenteni fogják a tétkorlátját, hogy megfeleljenek a földi társaikra kivetett 2 fontos pörgetésenkénti limitnek. Mindezt azután, hogy áprilisban megtiltották, hogy a játékosok hitelkártyával vagy e-pénztárcával tölthessék fel online szerencsejáték számláikat.

 

Ami az Egyesült Királyság szerencsejáték óriásait illeti: a Flutter Entertainment megduplázta az amerikai piacon való erőfölényre vonatkozó terveit – megszerezte a FanDuel szinte egészét, mely eddig még nem volt a tulajdonában. Nagy pofont kapott azonban a cég, mikor Kentucky állam 1,3 milliárd dolláros számlát nyújtott be a Flutternek a PokerStars korábbi vétségeiért.

Ezt megelőzően a Flutter megpróbálta javítani a Stars megfelelőségi mutatóját azzal, hogy kivonta a márkát a kínai nyelvű területekről, a GVC Holdings pedig – melyet azóta már Entain plc néven brandeltek át – ígéretet tett, hogy 2023-ig kilép valamennyi szürke/fekete piacról. A stratégiai váltás azután következett be, hogy a GVC korábbi CEO-ja, Kenny Alexander hirtelen távozott posztjáról.

Alexander távozásának időzítése spekulációkat váltott ki, mivel alig néhány nappal korábban a brit adóhatóság bejelentette, hogy vizsgálatot indít a GVC korábbi török, fekete piaci ténykedései kapcsán. Alexander kilépése előtt pár nappal a GVC növelte befektetéseit az USA területén tevékenykedő Road Digital-ban (ami az MGM Resorts-szal közös vegyesvállalat).

 

A másik nagy brit szerencsecég, a William Hill nem sok hírt generált a 2020-as évben azon kívül, hogy harc indult a felvásárlásáért. A csatát végül a Caesars Entertainment nyerte, mely a Hills amerikai fogadási üzletágára áhítozott, így annak európai opciói valószínűleg piacra kerülnek 2021 folyamán.

 

Forrás: CalvinAyre

Címkék: jogi háttér,