Európáé a legnagyobb online szerencsejáték piac

2013-10-03
Az online szerencsejáték szektor 2012-ben 25 milliárd euró bruttó nyereséget könyvelhetett el, és jelen pillanatban Európáé a legnagyobb szelet a tortából.

 

Ez a 25 milliárd eurós nyereség 7,2 százalékos növekedést jelent a 2011-es eredményhez képest, ami kimondottan jónak számít, ha azt nézzük, hogy a földi szektor csupán 3,1 százalékos növekedésre volt képes ugyanebben az időszakban – derül ki a H2 Gambling Capital legújabb adataiból.

Az interaktív szerencsejáték szektor generálta a teljes (online és offline) szerencsejáték piac bevételeinek 8 százalékát. Ez az arány a H2 előrejelzései szerint 2018-ra már 11,1 százalék lesz.

Ennek legnagyobb része az európai piacról származik, ahol az interaktív szerencsejáték penetráció 12,6 százalék. Ugyanez a mutató Észak-Amerikában csupán 4,4%, bár a szakértők szerint a következő pár évben a szakadék szűkülni fog, hiszen az amerikai szabályozási tervek a piac növekedésének irányába mutatnak.

 

Az amerikaiak 2012-ben nem kevesebb, mint 2,6 milliárd dollárt költöttek el az offshore szerencsejáték oldalakon – ezt az adatot emlegette egy Las Vegasban megtartott G2E konferencián az Amerikai Szerencsejáték Szövetség előadója is, mikor az államok online szerencsejáték szabályozását sürgette. “Az amerikaiak 10 százalékkal járulnak hozzá a globális online szerencsejáték piachoz úgy, hogy közben az USA három tagállamát kivéve illegális az egész.” – hangsúlyozta Geoff Freeman, az AGA elnöke.

 

A H2 szakértőinek előrejelzései szerint az iparág idén 7,9 százalékkal fog nőni, 2018-ra pedig eléri a 42,9 milliárd eurós értéket. Ennek a tavalyi 7,9 százalékos növekedésnek csaknem a fele Európában, és különösen az Egyesült Királyságban realizálódott; 28 százaléka Ázsia, 17 százaléka pedig Észak-Amerika piacának volt köszönhető. „Észak-Amerika a térségben zajló szabályozási hullámnak köszönhetően visszaszerzi majd vezető pozícióját az interaktív szektorban.”- vélekedik a H2.

 

Az ágazatokat tekintve továbbra is a sportfogadás a szolgáltatók legfontosabb terméke, 2012-ben ebből származott a bruttó nyereség 46 százaléka. A sportfogadáson belül az úgynevezett „in-play” és a mobil fogadás növekedése a legerőteljesebb. 

Az online kaszinóknak a szektor nyereségének 17 százaléka köszönhető, itt az élő dealer a legnagyobb sláger mostanában. 

A póker továbbra is hanyatlik, csupán 13 százalékkal tudott hozzájárulni a szektor nyereségéhez 2012-ben. A pókerszektor jelenleg az USA piacát tekinti a messiásnak, abban bízik, hogy a szabályozási hullám elhozhatja számára az újabb aranykort.

 

2012-ben az interaktív szerencsejáték tevékenység 36 százaléka szabályozott környezetben, az úgynevezett „.country” piacokon zajlott (ebben a számban benne vannak azokról a szabályozatlan piacokról származó bevételek is, ahol liszensszel rendelkező monopólium működik). A H2 szerint ez az arány 2018-ra 55 százalékra emelkedik. 

Óceániában ugyanez a mutató  jelenleg 52% (Ausztráliában az onshore sportfogadás nagyon jelentős mértékű), Ázsiában 47% (itt a lóversenyfogadási monopóliumok hatalmas interaktív jelenlétük van), a tulajdonképpen érintetlennek számító Latin-Amerikában pedig csupán 5,4 százalék.