EuroJackpot - új nemzetközi megalottó indul pénteken

2012-03-21
A Veikkaus finn nemzeti lottótársaság március 23-án új, nemzetközi megalottót indít Eurojackpot néven.

 

A játék több országban is játszható lesz, így Németországban, Dániában, Szlovéniában, Észtországban és Hollandiában. Az új lottó első nyerőszámait pénteken fogják kisorsolni Finnországban.

 

A sorsolás két részből fog állni: Az első öt számot egy olyan csoportból húzzák, amely 1-50-ig tartalmazza a számokat. Ezután egy másik gépből, amely 1-8-ig tartalmazza a számokat, kihúznak még két szerencsecsillag számot.

 

Az új lottó jackpotja rendszerint magasabb lesz, mint a finnek hagyományos Lotto és Viking Lotto játékaié. Alapesetben legalább 10 millió euró (közel 3 milliárd forint) lesz a főnyeremény, de mivel abban az esetben, ha nincs telitalálatos, a nyeremény halmozódik, akár a 90 millió eurót (26 milliárd forintot) is elérheti.

 

A péntekenként megrendezésre kerülő sorsolásokat a finn televíziós társaság, a YLE épületében fogják tartani Helsinki elővárosában, Pasila-ban. A sorsolás eredményét éjfélkor mutatják be a tévében, a nyerőszámokat Finnországból továbbítják majd a többi ország EuroJackpot szervezőinek.

 

Míg az EuroJackpot szelvény soronként 2 euróba kerül, ami duplája a hagyományos finn Lotto játékénak, a nyerési esély jóval kisebb. A hagyományos Lotto játékban 1:15 millióhoz, az Eurojackpot-on 1:60 millióhoz.

 

Ari Aarnihuhta, a Veikkaus elnöke szerint mindhárom lottóra lesz elég kereslet. „Nem gondoljuk, hogy az Eurojackpot különösebb hatással lenne a hagyományos szombat esti Lotto népszerűségére. A Viking Lotto-ra azonban már nagyobb hatással lehet.” – jegyezte meg Aarnihuhta.

Számításai szerint továbbra is a szombati nemzeti lottó lesz a legnépszerűbb, melynek éves forgalma 500 millió euró. Az Eurojackpot eladási volumene véleménye szerint nagyságrendileg a Viking Lotto-éhoz lesz hasonlítható – évente 100 millió euró körül.

 

Magyarország sajnos nem csatlakozott ehhez a nemzetközi lottóhoz sem, azonban ha valaki mégis szeretné megkísérteni szerencséjét, a TheLotter oldalán megteheti.