Észbontó rekordok a lottók világából

2014-08-01
Mennyi volt a legtöbb lottónyeremény, amit egy évben kiosztottak? Mekkora volt az egy szelvénnyel megnyert eddigi legnagyobb jackpot? Melyik lottónak köszönhető az eddigi legtöbb milliomos? Melyik volt az a család, ahol a legtöbb családtag lett lottómilliomos? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ…

 

A legtöbb lottónyeremény egy évben

A 2008-as esztendő extra szerencsésnek bizonyult a mexikói lottótársaság játékosai számára, hiszen abban az évben összesen 97.909.447 darab nyeremény talált gazdára. Ezt a közel 98 millió nyereményt a társaság nyolc játékában (Melate, Melate Revancha, Progol, Progol Revancha, Tris, Chispazo, Gana Gato és Protouch) résztvevők vihették haza. 

 

 

A legtöbb lottónyertes egy családon belül

Egy szerencsés norvég család tartja az egy családon belüli legtöbb lottónyertes Guinness-rekordját. Az első családtag, aki lottónyertes lett, a családapa, Leif Oksnes volt, aki 8,4 millió koronát (310 millió forintot) nyert. Három évvel később, lánya, Hege Jeanette 8,2 millió (304 millió forintot); utána pedig fia, Tord Oksnes 12,2 millió koronát (453 millió forintot) vihetett haza! A család összesen közel 29 millió koronát, több mint 1 milliárd forintot zsebelt be a lottótársaságtól!

 

Tord Oksnes, a család harmadik lottómilliomosa 

 

Az egyetlen sorsolás alkalmával született legtöbb milliomos

A brit EuroMillions-nak köszönhető a legtöbb lottómillimos (angol fontban), aki egy sorsolás alkalmával született. 2012 májusában egy különleges Millionaire Raffle elnevezésű tombolasorsoláson a lottótársaság ugyanis 100 újdonsült fontmilliomost üdvözölhetett. Az akciót a londoni nyári olimpiai játékok megnyitója alkalmából rendezték. 

100 nyertest csak ilyen rendkívüli alkalmakkor sorsolnak, azonban egyvalaki az angol EuroMillions minden egyes sorsolásakor örülhet, hiszen minden játékos automatikusan részt vesz az 1 millió fontért zajló tombolában is. Ezen a tombolán a szelvényen lévő sorszámot sorsolják ki, tehát a szerencsés nyertes a lottón eltalált számoktól függetlenül kapja meg az 1 millió fontot. 

 

 

A legnagyobb nyereményalap

A spanyol Loteria de Navidad egy különleges karácsonyi tombolajáték, melyet már két évszázada minden év december 22-én megrendeznek. Ennek a tombolajátéknak rendszerint valami egészen hihetetlen, 2 milliárd (!) eurós a nyereményalapja, amit 17 nyerőosztályban osztanak szét. A karácsonyi El Gordo az év legnagyobb lottóeseménye, melyen a szelvények eladásából származó bevétel 70 százaléka hozza létre az óriási nyereményalapot! Az ez évi szelvényeket a napokban kezdték el értékesíteni, az idei nyereményalap 2,24 milliárd euró lesz! 

 

 

A legnagyobb jackpot-ugrás egyik alkalomról a másikra

Némelyik lottójáték jackpotja egyik hétről a másikra mindig ugyanannyival nő, némelyik esetében pedig maximalizálva van a jackpotnövekmény. Vannak azonban olyan játékok is, amin egy-egy telitalálat nélküli sorsolást követően komoly meglepetést okozhat a halmozódás mértéke. A jackpot-ugrás jelenlegi bajnoka az amerikai Powerball lottó, 2013. májusi legendás, 230 millió dolláros (53 milliárd forintos) halmozódásával (egyik alkalomról a másikra 360 dollárról 590,5 millió dollárra ugrott a jackpot értéke). Ez a jackpot egyébként a játék eddigi legnagyobb nyereménye is.

 

 

A leghosszabb ideig tartó halmozódás

A jackpot nem csak hatalmas ugrásokkal, hanem sok kis lépésben is szédületes magasságokba érhet. Az olaszok kedvenc játéka, a SuperEnalotto jackpotja például 177,8 millió euróig (55 milliárd forintig) halmozódott, amit végül kilenc hosszú hónap után, 2010-ben nyertek meg. Nem meglepő, hogy ez egyben a játék eddigi legnagyobb jackpotja is.

 

 

 

Az egyetlen szelvénnyel megnyert legnagyobb jackpot

Ugyanaz a jackpot, mely egyetlen halmozódás alkalmával 230 millió dollárral hízott, és mely a Powerball eddigi legnagyobb jackpotjának számít, egy harmadik rekordot is megdöntött: ez a valaha volt legnagyobb lottónyeremény, melyet egyetlen szelvénnyel nyertek meg! 2013. májusában a 84 éves, floridai Gloria C. McKenzie örülhetett a rekordot jelentő összegnek. Az idős hölgy gépi számokkal játszott, és úgy döntött, hogy nem életjáradékként, hanem egy összegben veszi fel a nyereményét, így 370 millió dollárt utaltak át számlájára.

 

Gloria C. McKenzie és fia

 

Az eddigi legnagyobb jackpot

A valaha volt legnagyobb lottófőnyeremény jelenleg az amerikai Mega Millions nevéhez fűződik. A 2013. március 30-i sorsoláson három telitalálatos szelvény is volt, így a 656 millió dollárt három részre kellett osztani.

 

 
Butlerék, a rekordjackpot egyik nyertes szelvényének tulajdonosai