Érvénytelenítik a görög állami szerencsecég online fogadási engedélyét

2019-09-30
A görög legfelsőbb bíróság megfosztotta az OPAP-ot online fogadási engedélyétől, amely lépés elősegítheti az ország online szerencsejáték engedélyezésének reformját.

 

Az OPAP online fogadási engedélyének jogszerűségét az osztrák Goalbet (GLB GmbH) vitatta azzal, hogy az OPAP-nak -  az akkoriban állami tulajdonban lévő szervezetnek - soha nem kellett keresztülmennie azon az engedélyezési eljáráson, mint annak a24 szolgáltatónak (ideértve a Goalbetet is), akiknek „ideiglenes” engedélyeket adtak ki 2011-ben. Ezt a 24 engedélyt a következő évben vissza vonták, míg az OPAP monopóliumát a Helénic Gaming Commission meghosszabbította. - írja a calvinayre.com.

 

A döntés - mely még júliusban született meg, azonban csak most került napvilágra - lényegében azt jelenti, hogy az OPAP online tevékenysége az évtized nagy részében illegális volt. Ez megnyitja annak a lehetőségét, hogy a szabályokat követő 24 szolgáltató pénzügyi kompenzáció iránti kérelmet nyújthat be. Ez egy nagyon érdekes fejlemény, tekintettel arra, hogy görög kormány több millió euró visszamenőleges adót követel ezen szolgáltatók némelyikétől, ha be akarnak lépni az új görög szabályozott online szerencsejáték piacra.

 

A görög hatóságok évek óta foglalkoznak az online szerencsejáték-piaci reformokkal, és ezeknek a javaslatoknak – melyért nem nagyon rajonganak a várhatóan leendő liszensz tulajdonosok - a végrehajtására legkésőbbi határidő valamikor a jövő évben lesz. Az új kormány nyári érkezése talán megsürgetheti ezen erőfeszítéseket.

 

Az OPAP 2014-ben indította el hivatalosan a Pame Stoixima elnevezésű online sportfogadási termékét, és tavaly novemberben frissítette annak kínálatát. A terméket azonban soha nem fogadták igazán kegyeikbe a görög fogadók, legalábbis nem az OPAP nemzetközi liszensszel rendelkező versenytársaival, vagy akár az OPAP saját kiskereskedelmi önkiszolgáló fogadási termináljaival (SSBT) összehasonlítva.

 

Szeptember közepén az OPAP közzétette az első negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését, amely szerint a bevétel 5,7%-kal, 779,6 millió euróra növekedett az előző év azonos időszakához képest a június 30-ig tartó hat hónapban, míg a nyereség 26,2%-kal, 198,7 millió euróra javult, a nettó eredmény pedig 39%-kal 91,8 millió euróra ugrott néhány egyszeri tételnek és az IT-hez kapcsolódó költségek jelentős csökkentésének köszönhetően.

 

A lottójátékok bevétele 2,1%-kal 379,3 millió euróra emelkedett részben az OPAP első online lottótermékének (Tzoker/Joker) köszönhetően, ugyanakkor az instant szegmens 7,6%-kal, 68,5 millió euróra csökkent. Az OPAP VLT termináljainak folyamatban lévő bevezetése miatt a szegmens 56,5%-os ugrással, 139,9 millió eurós bevételre tett szert. Az OPAP június 30-ig valamivel több mint 20 ezer VLT-t telepített az év végéig kötelezően telepítendő 25 ezerből.

 

A sportfogadásból származó bevétel 5,2%-kal 191,8 millió euróra csökkent, mely részben az OPAP virtuális fogadási terméke iránti csekély érdeklődésnek köszönhető.