Erre költenek a lottómilliomosok

A brit Nemzeti Lottótársaság az elmúlt 18 évben 3000 embert tett fontmilliomossá. A most készült felmérésből megtudhatjuk, hogy mire költötték a pénzüket ezeket az emberek.

 

A Camelot lottótársaság és az Oxford Economics által készített új tanulmány szerint a Nemzeti Lottótársaság 1994-es megalakulása óta több, mint 8,5 milliárd fontnyi nyereményt osztott szét, az átlagos nyeremény 2,8 millió font volt. Ha az átlagos nyereményt 10 fontos bankjegyekkel fizetnék ki, és ezt egymás mellé rakosgatnánk, egy 40 kilométer hosszú pénzcsíkot kapnánk.

 

Mire költik el a nyertesek ezt a rengeteg pénzt?

Talán nem meglepő módon az ingatlan a legnépszerűbb pénzköltési terület, erre 2,72 milliárd fontot áldoztak a nyertesek. A sorban a jövedelemteremtő befektetés a második, 2,12 milliárd fonttal. A gyermekekkel kapcsolatban 1,61 milliárd; a család és barátok megajándékozására 1,17 milliárd fontot költöttek a szerencsés nyertesek.

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy mennyiben járultak hozzá a nyertesek az Egyesült Királyság gazdaságához. A nyertesek közel 750 millió fonttal gyarapították az ország GDP-jét, és több, mint 500 millió fontnyi adóbevételt generáltak. 

A tanulmány becslése szerint ingatlanra, gépkocsira, lakókocsira, utazásra való költésével minden egyes nyertes hat embernek adott munkát egy teljes évig. A jelentés arra is rámutat, hogy a nyertesek 98 százalékának közvetlen költése az Egyesült Királyságban maradt. 

 

 Néhányan a 3000 lottómilliomos közül

 

Dolgoznak a lottómilliomosok?

A nyertesek többsége (59%) kilépett a munkahelyéről, azonban 19% továbbra is dolgozik. Az újdonsült milliomosok 31 százaléka vállalt valamilyen fizetés nélküli, önkéntes munkát, és 7 százalékuk vállalt valamilyen otthonban ápolási vagy kórházi munkát. 

Sokan saját vállalkozás indítására használták a nyereményüket – 15% kezdett saját vállalkozásba, és 9 százalékuk segített valaki másnak, hogy saját vállalkozást indítson. A felmérés szerint a lottónyertesek által indított vállalkozások 3.195 embernek adnak munkát. 

 

Milyen ingatlant vásárolnak?

Minden lottómilliomos átlagosan 2,7 ingatlannal rendelkezik az Egyesült Királyságban. A többség (82%) új otthonba költözött, és átlagosan 900.000 fontot költött az új házra vagy lakásra. Ez azt jelenti, hogy a nyertesek összesen 7.958 házat illetve lakást vásároltak az Egyesült Királyságban.

Jakuzzi, gardrób szoba, távirányításos kapu és játékszoba – ezek azok az extrák, melyeket a milliomosok elvárnak az új otthonuktól. Közel harmaduk vásárolt jakuzzit, 28 százalékuknál volt elvárás a gardrób szoba, 24 százalék pedig távirányítású kapu nélkül nem tudta a továbbiakban elképzelni az életét. Az otthonuk fenntartásra is sokat áldoznak a nyertesek – 30 százalékuk alkalmazott takarítót, 24 százalékuk pedig kertészt. 

 

Milyen luxusdolgokra költenek?

Több, mint 460 millió fontot költöttek a nyertesek új autó vásárlására. Az Audi a legnépszerűbb a körükben, 16 százalékuk ezt a márkát választotta. A második legkedveltebb a Range Rover és a BMW. A népszerűségi lista első öt helyére még a Mercedes és a Land Rover került be.

A nyertesek kedvenc autójának átlagos ára 46.116 font volt, összesen pedig 17.190 autót vásároltak.

A nyaralás sem maradhat el természetesen – messze az USA a leggyakoribb utazási célpont, a milliomosok 27 százaléka látogatott el Amerikába. A karibi szigetvilágba 9 százalék, Dubaiba és a Kanári-szigetekre pedig 6-6 százalék utazott el. A milliomosok 68 százaléka ötcsillagos hotelt választott, de 7,4 millió font értékben vettek lakókocsit is.

  

 

Az adatok részletesen

 

Forrás: Guardian