Erős szelet várnak a tengeren, jó esély a rekordra

Az esélyesnek tartott Wild Oats XI vezet a rajtot követően a 68. Sydney-Hobart vitorlás viadalon.


Az első jelentések szerint a 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben győztes hajó nem sokkal halad a címvédő Ragamuffin Loyal és a Lahana előtt.

A sydneyi kikötőt a 77 nevezett hajóból végül 76 hagyta el, ugyanis a 2003-ban győztes Wild Thinget kizárták, mivel az egység nem tudta bemutatni azokat a dokumentumokat, amelyek igazolnák, hogy a vitorláson végrehajtott módosítások megfelelnek a biztonsági előírásoknak és a versenyszabályzatnak.
A 2012-es Sydney-Hobart vitorlás viadal rajtja. EPA/DEAN LEWINS A galéria megtekintéséhez kattintson ide

A Wild Thing kizárásával a szakemberek szerint a tavalyi kiíráshoz hasonlóan párviadallá válhat a verseny a Wild Oats és a Ragamuffin Loyal között. Egy éve utóbbi, melyet a 85 esztendős Syd Fischer kormányoz, minden idők egyik legszorosabb befutójában győzött 2 perc 10 másodperccel megelőzve a Wild Oatsot.

Az Új-Dél-Wales és Tasmánia közötti, 630 tengeri mérföldes (1168 kilométer) távot eddig a Wild Oats teljesítette a leggyorsabban: 2005 óta 1 nap 18 óra 40 perc 10 másodperces idővel tartja a csúcsot. A rekord megdöntésére idén jó esély kínálkozik, mert az időjárás-jelentések szerint erős szél várható kedvező irányból, ugyanakkor az első jelentések szerint a vártnál nagyobb hullámokkal kell megküzdeniük a vitorlásoknak.


Forrás: MTI

Címkék: sportesemény,