Engedélyezték a digitális pénzek használatát az online szerencsejáték oldalakon

2016-08-17
Ugyan nem verték nagydobra, de a brit lett az első olyan nagy online szerencsejáték piac, ahol a szerencsejáték hatóság hivatalosan is engedélyezte, hogy a liszensszel rendelkező szolgáltatók elfogadhassák a bitcoint és egyéb digitális fizetőeszközöket.

 

Az UKGC brit szerencsejáték hatóság idén október 31-től teszi lehetővé az engedéllyel rendelkező szerencsejáték oldalak számára, hogy digitális valutában hajtsanak végre tranzakciókat. 

 

Jelen pillanatban csak egy kis karibi sziget, Curacao szabályozása elég laza ahhoz, hogy lehetővé tegye a digitális pénzek használatát. Májusban ugyan a Man-szigeteken is benyújtottak egy olyan jogszabály módosítási javaslatot, mely lehetővé tenné ezt, de a sziget kormánya még nem fogadta el azt. A Máltai Szerencsejáték Hatóság (MGA) ugyanakkor a napokban megismételte azon álláspontját, mely szerint a bitcoint továbbra sem szándékozik legalizálni. 

 

A brit álláspont bizonyára más joghatóságok számára is kikövezi az utat. Gibraltár például - az Egyesült Királyság tengerentúli területeként – melynek szerencsejáték jogszabályai ugyan teljesen függetlenek, de szorosan illeszkednek a brithez – valószínűleg csatlakozik a klubhoz. És ugyan az Európai Unió jelenleg nem tartozik az Egyesült Királyság legnagyobb rajongói közé, az ország jelenleg még tagállamnak számít, és mindig is iránymutatónak számított a szerencsejátékok jogi szabályozásával kapcsolatban, nem kizárt tehát, hogy ezen a téren is utat nyit egy pozitív EU-s irányelvnek.

 

Ha egy olyan érett piac, mint az Egyesült Királyság – mely a legnagyobb európai szerencsejáték piacnak számít – zöld utat ad a digitális pénzeknek, az növelheti annak elfogadottságát az átlagemberek körében is. Egy biztos, már csak a nagy brit szerencsejáték szolgáltatókon múlik, hogy valóban felkarolják-e a bitcoin ügyét, és lehetővé teszik-e a tényleges fizetést az elkövetkező hónapokban – de a szakértők nem látnak okot arra, hogy miért ne tennék, és ez komoly mérföldkő lehet a bitcoin és társai történelmében.