Emelkednek a nyerőgépek alaptétjei és jackpotjai Angliában

2013-10-14
Sokan a játékfüggőket féltik a kormány azon döntésétől, miszerint 2 fontról 5 fontra emelik az alaptétet a fixtétes (B kategóriás) gépeken, és a jackpotokat is ugyanilyen arányban növelik.

 

A kormány a múlt héten hozta meg döntését arról, hogy az angol fogadóirodákban elhelyezett nyerőgépek alaptétjét 2 fontról 5 fontra emelik, így a nyeremény 4000-ről 10.000 fontra emelkedik, de progresszív jackpot esetén a nyeremény akár a 20.000 fontot is elérheti.

 

A kocsmákban, klubokban, játéktermekben kihelyezett gépeken is emelkedik a kifizetés felső határa 70 fontról 100 fontra, itt 1 font a maximum tét.

 

A kormány felülvizsgálta a téteket és nyereményeket a szerencsejáték gépeknél is, és úgy döntött, hogy nem csökkenti a maximum tétet az elektronikus rulett gépeken sem, ami azt jelenti, hogy a játékosok 20 másodpercenként veszíthetnek el 100 fontot (35.000 forintot).

 

A Kulturális, Média- és Sportminisztérium egy közleményt adott ki rögtön a változtatási szándék napvilágra kerülése után: "Úgy gondoljuk, hogy a B kategóriás gépek új működési paraméterei  még a szerencsejáték függőség által nem érintett személyekre is veszélyforrást rejtenek. " Szerintük a szerencsejáték-függőkre nézve eddig is nagy veszélyt hordoztak a gépek, és társadalmi megítélésük is igen rossz. Egy felmérés szerint a B kategóriás gépek bevételének 23%-át szerencsejáték függők adják.

 

A kormány, úgy néz ki, a gazdaság növekedését tartotta szem előtt, amikor a döntést meghozta, bár tett néhány látszat intézkedést is a tiltakozók lecsendesítésére. A szerencsejátékos cégek ugyanis utasítva lettek arra, hogy vezessék be a tét-és veszteség plafon beállításának lehetőségét a játék kezdetekor, hogy a szerencsejáték függőknek ezzel segítséget nyújtsanak. További kötelességük lesz a szerencsejátékosok szokásairól adatokat továbbítani a kormány felé.

 

Címkék: nyerőgép,