Elveszítette 11 milliárdot érő lottószelvényét, mégis megkaphatja a nyereményt

2013-12-04
Kathryn Jones – bár nem tudott róla - egy évvel ezelőtt 50 millió dollárt nyert a kanadai lottón. A lottótársaság megtalálta őt, és, bár már nincs meg a szelvénye, úgy tűnik, kifizetik neki a nyereményt! Szerencséje, hogy nem Magyarországon él…

 

Az Ontariói Lottó- és Szerencsejáték Vállalat (OLG) kedd reggel jelentette be, hogy Kathryn Jones „egy lépéssel közelebb került” a LottoMax elnevezésű játék 2012. november 30-i óriási, 50 millió dolláros jackpotjának felvételéhez.  “Ez az egyik legkülönlegesebb történet a vállalat történetében.” – ismerte be Rod Phillips, az OLG elnök-vezérigazgatója.

 

Jones több, mint egy évvel ezelőtt vásárolta a lottószelvényt Hamiltonban, ahol mérnökként dolgozik. A szelvényt elveszítette, sőt nem is tudott róla, hogy nyert, így persze nem is nyújtott be nyereményigénylést sem.

Aztán most ősszel, egyszer csak megjelent a lottótársaság két alkalmazottja az ajtajában. “Hezitáltunk, hogy beengedjük-e őket a házba.” – mesélte nevetve az 55 éves asszony a CBC News-nak. „Aztán megmutatták az igazolványukat, bejöttek, leültek, és elkezdtek kérdezősködni.”

 

Az OLG embereinek elmondása szerint több, mint 400 ember kereste meg a társaságot azt állítva, hogy őket illeti a tavalyi 50 millió dolláros fődíj. Az egyik ilyen jelentkező ügyének kivizsgálása közben bukkantak rá a tényleges nyertesre, Kathryn Jones-ra. 

A hölgynek persze egy igen alapos vizsgálaton kellett átesnie, ami során igazolták, hogy tényleg ő a valódi nyertes. Számos megfigyelőkamera felvételét nézték át, beleértve a bolt saját biztonsági kameráját is. Lekérték, és ellenőrizték azoknak a bankkártya tranzakcióknak az adatait, amik abban az időben és azon a helyen zajlottak, ahol a nyertes lottószelvényt vásárolták. A banktól kapott információk megerősítették, hogy Jones bankkártyájával fizettek az adott időben és helyen…  

 

“Az alapos nyomozás után megdönthetetlen bizonyítékát láttuk annak, hogy Ms. Jones a valódi nyertes.” – jelentette ki a lottótársaság elnök-vezérigazgatója, és elmondta, hogy ez  az első olyan eset, hogy az OLG keresett meg egy nyertest, nem pedig fordítva.

 

A boldog nyertes a lottótársaság sajtótájékoztatóján

 

Újabb bökkenő

 

De volt még egy bökkenő: a lottótársaság által készített egyik kihallgatáson Jones megemlítette, hogy a nővére egy olyan boltnak a tulajdonosa Ottawában, ahol lottószelvényt is lehet kapni. Bár a nyertes szelvényt nem Ottawában vásárolták, emiatt az információ miatt újabb vizsgálatok következtek. Szerencsére ez is pozitívan zárult, az OLG elmondása szerint nem találtak semmi olyan információt, ami megakadályozná a nyeremény kifizetését. 

A lottótársaság szabályai szerint most 30 napig még zárolják a nyereményt, de ha addig senki sem áll elő egyértelműbb nyereményigényléssel, kifizetik Jones-nak az 50 millió dollárt.

 

“Még mindig sokkos állapotban vagyok, és nagyon hálás vagyok az OLG-nek, hogy megkerestek.” nyilatkozta a hölgy. „Teljes mértékben tiszteletben tartom az OLG szabályait, és izgatottan várom a türelmi idő végét.”

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

Magyarországon hasonló helyzetben a nyertes sajnos búcsút inthetne a pénznek, a Szerencsejáték Zrt részvételi szabályzata szerint ugyanis ilyen esetben nincs lehetőség a nyereményigénylésre. Többek között azért sem, mert nincs minden értékesítőhelyen kamera, és ahol van, azok is inkább a bűnmegelőzést szolgálják, így a felvételeket nem is őrzik meg túlságosan hosszú ideig.