Eltörölték a sportfogadás tilalmát az USA-ban

2018-05-16
Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának döntése értelmében a tagállamok a jövőben saját hatáskörükben dönthetnek a fogadások szabályozásáról.

 

Az USA-ban mostanáig szinte minden államban tilos volt különböző sportmérkőzésekre fogadni, csak Nevada államban illetve Las Vegasban lehetett fogadásokat kötni. Néhány további államban (Oregon, Delaware, Montana, New Jersey) rendkívül szigorú szabályozás mellett, limitáltan engedélyezték a sportfogadást.

 

A szabályt még a hatvanas évek elején hozták annak érdekében, hogy megnehezítsék a bűnszervezetek dolgát, akik gyakran a szerencsejátékon keresztül mosták tisztára a pénzt. Az 1961-es  Federal Wire Act elnevezésű törvényt, 1992-ben az amatőr sportokra is kiterjesztették. Az internet elterjedésével megszületett az Unlawful Internet Gambling Enforcement Act is, amely az online fogadások tilalmáról rendelkezett.

 

A mostani bírósági döntés szerint alkotmányellenes, hogy a központi kormány korlátozza az egyes államok törvényhozását, így a jövőben az államok törvényhozóinak lesz a feladata, hogy meghatározzák, milyen feltételekkel lehet sportfogadási szolgáltatást kínálni.

 

A szakértők szerint a sport tisztaságát nem fogja veszélyeztetni a döntés, mert fogadások már eddig is voltak, csak illegálisan. A becslések szerint évente nagyjából 150 milliárd dollár értékben fogadtak az amerikaiak, most ez a piac kifehéredhet.