Eltitkolta beosztottai elől közös lottónyereményüket a kapzsi főnök

2013-09-11
A brit Sainsbury élelmiszerlánc egyik üzletvezető-helyettese megtartotta a 71 kollégájával közösen alapított lottószindikátus másfél milliós nyereményét, hogy abból fedezze szerencsejátékos tartozásait.

 

A 42 éves Susan Meakin a Sainsbury Beestonban lévő üzletének üzletvezető-helyettese volt, és társadalmi munkában végezte a lottószindikátus vezetésével járó feladatokat. A szindikátus egy decemberi Euromillions lottósorsoláson 4+2-es találatot ért el, amivel 4.550 fontot, valamivel több, mint másfél millió forintot nyertek. Ám Meakin ahelyett, hogy közölte volna a jó hírt kollégáival, megtartotta a nyereményt, hogy abból fizesse vissza 30 ezer fontos szerencsejáték adósságának egy részét. 

 

Az ügyre akkor derült fény, mikor pár hónappal később véletlenül elkottyantotta a hírt az egyik kollégájának. A szindikátus többi tagja beperelte Meakint, aki a bíróságon elismerte a lopást, és azt is, hogy korábban egy ügyfelet is meglopott, aki véletlenül 300 fontot hagyott annál a pultnál, ahol dolgozott. 

A nottinghami bíróság 12 hét, 12 hónapra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki Meakinre, és kötelezte, hogy fizesse vissza a teljes összeget a lottószindikátusnak. 

Julie Handford bírónő kiemelte, hogy Meakin visszaélt bizalmi pozíciójával, míg védője, Maria Bines azzal érvelt, hogy védence elkeseredett helyzetben volt, mivel tetemes adósságot halmozott fel online szerencsejáték oldalakon és nyerőgépeken való játékával. Az ügyvéd szerint Meakin apja halála után, mintegy „menekvésképpen” kezdett el játszani, de egyébként „egy rendes ember, aki egész életében dolgozott”. 

Meakin - akit egyébként azóta már kirúgtak az áruházból, és jelenleg munkanélküli - nem kommentálta az ítéletet.

 

Sok gond van a lottószindikátusokkal

 

Nem ez az első eset, ami azt mutatja, hogy a lottószindikátusok bizony kényes vállalkozások. Júliusban egy merseyside-i verbuválócég 10 alkalmazottja nyert 28,8 millió fontot a lottón. A szindikátus egyik tagja a szelvényvásárlás napján pont beteg volt, és ezért nem tudta befizetni a részvételi díjat. A hölgy ügyvédet fogadott, és a legutóbbi hírek szerint be akarja perelni kollégáit, hogy ő is részesülhessen a nyereményből.

 

Idén márciusban egy 16 tagú swansea-i szindikátus azon veszett össze, hogy hogyan osszák szét az 1 millió fontnyi nyereményt, mert azon a héten 3 tag nem fizette be a rá eső összeget.

Egy hónappal korábban Indiana államban egy vita a bíróságon végződött, miután egy fodrászüzlet közösen is lottózó alkalmazottja a közös lottóval egyidőben magának is vásárolt szelvényt, és állítása szerint azzal, nem pedig a szindikátus szelvényével nyert később 9,5 millió dollárt. 

 

Tavaly New Jersey-ben vitatkozott össze néhány építőipari munkás hasonló eset miatt. Akkor az egyik tag azt állította, hogy az a szelvény, mellyel 24 millió dollárt nyert, a sajátja volt, nem pedig szindikátusé. A bíró ebben az esetben végül úgy döntött, hogy meg kell osztoznia a nyereményen a szindikátussal.

 

Nem hiányozhat a szerződés

 

Ezek a viták nagyrészt annak köszönhetőek, hogy a szindikátusok 80 százaléka mindenféle ésszerű megállapodás nélkül jön létre. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden szindikátus eleve halálra van ítélve, csak azt, hogy egy ilyen csoportba nem szabad anélkül beszállni, hogy előtte ne fektetnék le írásban a szabályokat.

A brit Nemzeti Lottótársaság azt ajánlja, hogy minden lottószindikátus írjon szerződést, melyben minden részletet szabályoznak. Ebben érdemes felsorolni a tagokat, rögzíteni, hogy ki mennyivel száll be az egyes sorsolásokra, és pontosan meghatározni, hogy hogyan kerül felosztásra a nyeremény. Azt is mindenképp szabályozni kell, hogy mi történik, ha valaki egy adott héten nem fizeti be a részvételi díjat.

Azt is érdemes rögzíteni, hogy milyen számokat játszanak meg, melyik játékokban vesznek részt, és mi van abban az esetben, ha a közös szelvényt megvásárló személy azzal egyidőben magának is vesz szelvényt. Abban is előre meg kell állapodni, hogy mi van akkor, ha egy vagy több ember ki akar szállni a csoportból. Fontos szabályozni, hogy hogyan történik a nyeremények ellenőrzése – ezt nem lehet egy emberre bízni.

A lottótársaság azt is hangsúlyozza, hogy a lefektetett szabályokhoz minden esetben ragaszkodni kell, ellenkező esetben abban a pillanatban vitára fog kerülni a sor, ha a szindikátus nagyobb összeget nyer.

 
Címkék: lottó, lottónyertes,