Elsöprő többséggel tiltották be az agárversenyeket Floridában

2018-11-14
Az amerikai agárversenyzés magjának számító Florida államban népszavazás útján tiltották be a sportágat és az arra történő fogadásokat. Az állampolgárok elsöprő többséggel szavaztak az úgynevezett 13. Módosítás mellett, mely intézkedés 2021-ig fokozatosan megszünteti a versenyeket.

 

A floridaiak 69 százaléka – mintegy 5,4 millió ember – szavazott arra, hogy vessenek véget a sokak által kegyetlennek tartott sportágnak, melyen évente rengeteg állat sérül meg, illetve leli halálát. Florida ad jelenleg otthont az USA 17 aktív agárverseny pályája közül 11-nek, és most komolyan felmerül a kérdés, hogy vajon túlélheti-e az iparág ezt a csapást.

 

Florida lett a 41. olyan USA tagállam, mely tiltja az agárversenyeket, és már csak öt olyan állam van – Alabama, Arkansas, Iowa, Texas és Nyugat-Virginia – ahol még működő pályák vannak.

 

A 13. Módosítás olyan ügy volt, amely túllépett a hagyományos politikai megosztottságon, és olyan valószínűtlen szövetségesekkel egyesítette az állatjóléti aktivistákat,mint például Laura Trump-tal, az elnök menyével – írja a casino.org. „Ezek a kutyák naponta 23 óráját ketrecekbe zárva töltenek” – mondta Trump nemrégiben a The Palm Beach című lapnak. „Republikánusként és kutyaszeretőként azt mondom, hogy most tehetünk valamit, ami mindenkinek jó, és esélyt adhatunk ezeknek a kutyáknak, akik egyébként nagyon szomorú, sajnálatos körülmények között élik az életüket."

 

Furcsa módon sok agárpálya is támogatta a tilalmat. A floridai szerencsejáték törvény előírásai miatt ugyanis kötelező, hogy a pályák bizonyos versenykvótákat kínáljanak minden évben a játékengedélyeik alapján, még akkor is, ha ez nem volt nyereséges. Agárverseny engedély kell ahhoz is, ha egy szolgáltató kaszinójátékokat akar szolgáltatni. 

 

Ha nem sikerül elérni ezt a kvótát, az veszélyezteti a más, jövedelmezőbb szerencsejátékok nyújtására vonatkozó engedélyüket. A pályák emiatt már régóta kérték a szabályok megváltoztatását, amely lehetővé tenné számukra, hogy teljesen felhagyjanak az agárversenyekkel.

Az agárversenyzés egyébként rendkívül nehéz időszakot él már évek óta szinte a világ minden táján, Nagy Britanniától elkezdve egész Ausztráliáig.

 

Címkék: sportfogadás,