Elrettentő üzeneteket tenne az EU a szerencsejáték hirdetésekre

2014-07-08
A Reuters hírügynökség által látott javaslat szerint az Európai Bizottság azt sürgeti, hogy az online szerencsejáték hirdetéseken egy olyasmi figyelmeztető üzenet jelenjen meg, mint amilyen a cigis dobozokon is látható.

 

Az EU végrehajtó szerve jövő héten teszi meg ajánlását a 10,5 milliárd eurós online szerencsejáték szektor szabályozásának javítása érdekében, melynek központjában a játékszenvedély kialakulásának megakadályozása áll.

 

Bár az ajánlás jogilag nem kötelező érvényű, arra ösztönözheti az európai országokat, hogy szigorítsák a hirdetéssel kapcsolatos jogszabályaikat.

 

Hasonló lépést egyébként már megtettek Franciaországban, ahol minden online szerencsejáték oldalon és hirdetésben meg kell jelennie a segélyvonalak telefonszámainak és bizonyos egészségügyi veszélyekre figyelmeztető feliratoknak.

 

Az Európai Bizottság szerint évi 15 százalékos növekedési ütemével az online szerencsejáték a leggyorsabban növekvő szolgáltatási ágazat az EU-ban, 2011-ben 6,8 millióan játszottak online szerencsejátékokat.

 

A figyelmeztető feliratokban, melyeknek meg kellene jelenniük az online szerencsejáték vállalatok hirdetéseiben, fel kellene tüntetni a nyerés és a vesztés esélyét, a szerencsejáték függőség kockázatára figyelmeztető információkat, és hogy hol kaphatnak segítséget a játékszenvedéllyel küzdők.

 

Az EU azt is javasolja, hogy tiltsák meg a kiskorúakat célzó rendezvények online szerencsejáték cégek általi szponzorálását.