Ellopta a boltos az ügyfél 7 milliós lottószelvényét

2017-07-14
Börtönbüntetésre ítélték azt a bolttulajdonost, aki azt mondta az ügyfélnek, hogy semmit sem nyert a valójában 7 millió forintot értő lottószelvényével…

 

Michael Harris azért tért be Kartik Shah üzletébe, ahol mellesleg posta és lottózó is üzemelt, hogy ellenőriztesse lottószelvényét, hogy nem nyert-e vele. A 35 éves Shah beszkennelte Harris szelvényét, de aztán nem mondta meg neki, hogy 20 ezer fontot, tehát úgy 7 millió forintot nyert.

 

Ezután kapcsolatba lépett a Camelot lottótársasággal, hogy felvegye a nyereményt, azonban annak vezetői gyanút fogtak, mikor észrevették, hogy a szelvényt kétszer szkennelték be, illetve, hogy a nyereményt egy olyan illető próbálja felvenni, aki maga is lottózót üzemeltet. A lottótársaság elkezdett nyomozni, eljutott Harris-ig, aki mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, és értesítették a rendőrséget.

 

A bíróságon Harris elmesélte, hogy úgy hagyta el az üzletet, hogy azt gondolta, nem nyert semmit. „Harris úr azt mondja, a történtek miatt elveszítette az embereken való hitét.” – mondta Leesha Whawell ügyész.

 

Shah üzlete

 

Védője a közösség oszlopos tagjaként mutatta be a bírságon a 35 éves elkövetőt. A férfi beismerte, hogy szégyelli, amit tett. „Nem tudom, hogyan fogja túlélni ezt az üzlete. Ha nincsenek a Camelot biztonsági intézkedései, senki sem vette volna észre a csalást.” – közölte Karen Lawlor próbaidős tisztviselő.

 

Shah beismerte a csalás vétkét, ügyvédje, John McNamara azt tudta felhozni védelmére, hogy korábban soha nem került szembe a törvénnyel, és a közösség jó emberként ismerte.  Elmondta, hogy ha a férfi elveszti postási munkáját és a lottóterminált, akkor évi 44 ezer fonttal kevesebb bevétele lesz.

 

Neill Stewart bíró az ítélethirdetéskor utalt Shah közösségbeli pozitív megítélésére, valamint az általa végzett önkéntesi munkákra. “Ez a bűncselekmény a közbizalom nagyon súlyos megsértése volt. Kritikus helyzetbe hozta a vállalkozását. A családja bizonyára meg fogja ezt szenvedni.” – mondta. 

 

Shah 8 hónapnyi börtönbüntetést kapott, és a pert követően a National Lottery visszavonta az engedélyét, valamint alpostamesteri státuszától is megfosztották.