Ellenzi a sportfogadást, de dollármilliókat kockáztat a Márciusi Őrületen a milliárdos

2017-03-27
Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere, akinek ugyan a figyelme általában a pénzügyi piacokra összpontosul, márciusban – több millió amerikaihoz hasonlóan - ő is nyomon követi az egyetemi férfi kosárlabda tornát.

 

Buffett, a Berkshire Hathaway CEO-ja 2014-ben 1 milliárd dollárt ajánlott fel annak, aki sikeresen megjósolja a torna minden meccsének eredményét. Ez természetesen, senkinek nem sikerült – ennek esélye ugyanis 1 a 9,2 trillióhoz…

 

Az idei March Madness során Buffett azért mégis óvatosabb – a különjátékban csak az alkalmazottai vehetnek részt. Ugyan ez sem kevés ember, hiszen a Berkshire Hathaway holdinghoz 60 cég tartozik, összesen 367 ezer alkalmazottal.

 

A 86 éves milliárdos idén 1 millió dollárt ajánlott fel annak, aki eltalálja az első 32 mérkőzés eredményét. Ha ez senkinek sem sikerül, a legjobb szelvényt összeállító alkalmazott kap 100.000 dollárt. Az a játékos pedig, aki a legjobb 16-ig bezárólag helyesen tippeli meg a meccseket, évi 1 millió dollárt fog kapni élete végéig.

 

Warren Buffett

 

Annak ellenére, hogy Buffett minden évben lázba jön a March Madness-től, egyáltalán nem rajong a sportfogadásért.  Ugyan millió dollárokat kockáztat a vállalati fogadási versennyel, ezzel nem szegi meg a törvényt, hiszen az alkalmazottaknak nem kell pénzben fogadniuk ahhoz, hogy részt vehessenek a játékban.

 

A Yahoo-nak adott interjújában a dollármilliárdos üzletember meg is indokolta, hogy miért ellenzi a sportfogadás legalizálását. „Nem kérdés, hogy izgalmasabb öt dollárban fogadni a melletted ücsörgő sráccal. De általánosságban nem hiszem, hogy jót tenne az országnak, ha egy csomó ember veszítene. Ha valaki fogad a mellette lévő sráccal, az egy dolog. Ha egy fogadóiroda ellen teszik ezt, folyton egy rakás pénzt fognak veszíteni.” – vélekedik Buffett.

 

Az Egyesült Államokban jelenleg csak Nevada államban legális a sportfogadás, azonban egyre több állam sürgeti az 1992-ben elfogadott jogszabály módosítását, és nemrégiben Trump elnök úgy nyilatkozott, hogy nyitott a kérdést illetően.

 

March Madness – Totális őrület

 

Annak ellenére tehát, hogy csak Nevadában tehetnék meg ezt legálisan, idén is több millió amerikai fog pénzben fogadni az NCAA torna során. Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) becslése szerint a játékosok úgy 70 millió szelvényt fognak kitölteni, és közel 10,4 milliárd dollárt fognak feltenni a March Madness során az USA-ban, ennek legnagyobb részét illegálisan – offshore weboldalakon vagy underground bukmékereknél. Az AGA szerint csupán a tétek 3 százaléka fog legális csatornán keresztül zajlani.

 

A tavalyi March Madness alatt rekordot jelentő, 422 millió dollár értékben érkeztek fogadások a nevadai fogadóirodákba. Ez több mint a duplája annak, mint amit januárban vagy februárban játszanak el a fogadók kosárlabda meccsekre való fogadással. Tavaly márciusban az irodák 21,5 millió dollárt nyertek a játékokkal, ami a valaha volt második legjövedelmezőbb kosárlabdás hónapjuk volt. 

 

Az AGA szerint idén körülbelül 295 millió dollárnyi tét fog beérkezni a nevadai fogadóirodákhoz az NCAA torna alatt. Összehasonlításul: a Super Bowl rekordja „csupán” 138,4 millió dollár….

 
Címkék: sportfogadás,