Elkelt az OPAP görög szerencsejáték részvénycsomag?

2013-05-02
Az Emma Delta megadta a kormány által kért árat. A döntéshozók még vacillálnak, de küszöbön a megegyezés.

 

A görög privatizációs hivatal csütörtökön közölte, a görög szerencsejáték-társaság (OPAP) vevőjelöltje május 1-jéig kapott haladékot, hogy javítson ajánlatán. Ez meg is történt, az ajánlat 652 millió euróról, valamint további 60 millió euró jutalék formájában történő kifizetéséről szólt a pályázatban egyedül bentmaradt Emma Delta nevű cég részéről. A teljes licit tehát így 712 millió euróban tetőzik. A pályázó cég tulajdonosai között van a Lottomatica Group, amely a magyar sportfogadási oldalt is fejlesztő GTECH cégcsoportba tartozik, valamint Jiri Smejc cseh befektető és Melissanidis Group görög hajóépítő mágnás.

 

A vállalat állami kézben lévő 33%-os részvénycsomagjának eladása része annak a folyamatnak, amit Görögország az Európai Unió és az IMF felé vállalt 2010-ben a 240 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag ellenében. Ennek alapján ez év végéig 2,6 milliárd eurónak kell privatizációból befolynia a görög államkasszába, különben büntető szankciókat alkalmaznak az állam ellen.

 

Az OPAP a privatizációs csomag legértékesebb gyöngyszeme, aminek értékét még a monopólium 2030-ig tartó meghosszabbításával is növelni próbáltak, mégsem kapkodtak érte túlzottan. Az eredeti 8 érdeklődőből csak két cég adott be pályázatot, abból is az egyiknek, a Third Point -nak a pályázatát érvénytelenítették, miután az ragaszkodott a joghoz, hogy bármikor továbbértékesíthesse a részvénycsomagot.

 

A mostani ajánlat még mindig alatta marad az OPAP jelenlegi piaci értékének, amit piaci szakértők 745 millió euróra taksálnak.  Végleges döntés még nincsen a privatizációs cégtől, de várható az ajánlat elfogadása.

Címkék: piaci információ,