Elítéltek egy német játékost, mert liszensz nélküli oldalon játszott

2015-01-08
Egy müncheni bíróság elítélt egy játékost, amiért egy engedély nélküli szerencsejáték oldalon blackjackezett.

 

A 25 éves festő-lakberendezőként dolgozó játékos ellen a német büntető törvénykönyv 285. bekezdése alapján emeltek vádat, mely tiltja „az illegális szerencsejátékban való részvételt”.  Ez az ítélet – melyet még szeptember 26-án hoztak meg, de csak most került nyilvánosságra – az első olyan eset, hogy sikeresen emeltek vádat egy német játékos ellen hasonló bűncselekmény miatt.

 

A meg nem nevezett játékos egy szintén meg nem nevezett, gibraltári székhelyű online szerencsejáték cég oldalán blackjackezett, még 2011-ben, meglehetősen sikeresen. Több mint 200 ezer eurót nyert, melyet 11.500, 16.500, 73.500 és két 50 ezer eurós részletben utaltatott át német bankszámlájára.

 

Az összegekre felfigyelt a német bűnüldöző hatóság, és házkutatást tartottak a játékos otthonában, ahol további 73.490 eurónyi készpénzt találtak egy Tommy Hilfiger cipősdobozban. A játékos azt állította, hogy ebből 10 ezer euró az édesanyjáé, így a müncheni kerületi bíróság elrendelte, hogy adja át a maradék 63.490 eurót, és fizessen meg további 2.100 euró bírságot (30 eurós napi bírságot 70 napra).

 

A 285. bekezdés értelmében „ha valaki a 284. bekezdés szerinti nyilvános szerencsejátékban vesz részt, maximum 6 hónapi börtönbüntetéssel, és maximum 180 napi büntetéssel sújtható”. A 284 bekezdés illegális szerencsejáték szolgáltatónak minősít minden olyan szervezőt, ami „a hatóság engedélye nélkül szervez vagy szolgáltat szerencsejátékot, vagy tesz elérhetővé ilyen berendezést”. Azok, akik „üzleti alapon” sértik meg a 284. bekezdést, öt éves börtönbüntetésre ítélhetőek. Az ügyben érintett online kaszinó nem volt hajlandó együttműködni az ügyészséggel.

 

Az ügy igen aggasztó precedenst teremthet minden német szerencsejátékos számára, hiszen Németországban jelenleg tilos az online kaszinó és póker, és az online sportfogadás helyzete is meglehetősen bizonytalan.

 

Az utóbbi időben, úgy tűnik, egyre több európai ország bűnüldöző szerve veszi célpontba azokat a játékosokat, akik illegális oldalakon játszanak: nemrégiben Lengyelországban jelentették be, hogy vádat emelnek azon játékosok ellen, akik lengyel liszensz nélküli szerencsejáték oldalakon játszanak.