Elítélték az adócsaló lottómilliomosokat

2014-04-29
Egy brit férfi közel 100 millió forintnak megfelelő összeget nyert a lottón, de ennek ellenére öt éven keresztül nyugodt lélekkel felvette a különböző segélyeket.

 

A 64 éves Alfred Wells és 55 éves élettársa, Patricia Marshall nyugdíjtámogatást, lakhatási támogatást és egyéb szociális segélyeket is igényelt, miközben 2008-ban 250 ezer fontot (94 millió forintot) nyert a lottón. 

 

A pár azt állította, hogy csupán 700-800 fontnyi (300 ezer forint körüli) megtakarítása van, így több, mint 42 ezer font (15,7 millió forint) segélyt tudtak felvenni az öt év alatt. A vizsgálat során kiderült, hogy mindeközben 170 ezer fontnyi (mintegy 63 millió forintnyi) megtakarításuk volt…

 

Mikor tavaly letartóztatták őket, Wells azt mondta „Csak annyit mondhatok, hogy megadom magam, elkaptak. Idióta voltam, csaló, bárminek nevezhetnek.”

A newcastle-i bíróságon Wells és élettársa is bűnösnek vallotta magát két- illetve három rendbeli, segélyekkel kapcsolatos csalás vádjában.

A bíróság a múlt héten mindkettőjüket 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, melyet két évre felfüggesztettek. A jogosulatlanul felvett segélyek és támogatások összegét, 41.638 fontot, vissza kellett fizetniük.

 

Alfred Wells és élettársa, Patricia Marshall

 

Ügyvédjük, Jonathan Cousins a lottónyereményt nevezte meg minden baj forrásának. „Mr. Wells átkozza azt a napot, mikor megnyerte a lottót, ami számos problémát okozott neki. A nyeremény előtt soha, semmilyen segélyt nem igényelt. Ez a helyzet Miss Marshall-lal is. Mikor megnyerték a pénzt, nagy részét jótékonysági célokra ajánlották fel, jelentős részét a családjukra fordították, egy részét befektették, a többit pedig felélték. Más jövedelmük nem volt. Mindketten segélyekért folyamodtak, melyeket azóta már mélyen megbántak. Rájöttek, hogy nem volt helyes, és mélységesen bűnbánóak. A felvett segélyek összegét, a nyomozás költségével együtt visszafizették. Úgy gondolom, hogy valószínűtlen, hogy bármelyiküknek ismét bírósági ügye lenne a jövőben.”