Elhunyt a férfi, aki rájött, hogyan lehet nyerni blackjacken

2021-04-02
A blackjack stratégia forradalmasítója, Roger Baldwin 91 éves volt.

 

Roger Baldwin közlegény 1953-ban blackjacket játszott a Marylandben található Aberdeen Proving Ground barakkjában, amikor egy másik katona mondott valamit, ami felkeltette a kíváncsiságát: a nevadai kaszinók osztóinak kártyát kell húzniuk, ha 16 vagy kevesebb van a kezükben, de 17-nél megállhatnak.

 

Baldwin számára – aki abban az évben diplomázott a Columbia Egyetemen – ez az apró információ jelentette a szikrát egy új blackjack staratégia kidolgozásához. "Miután megtudtam, hogy az osztóknak fix stratégiájuk van, arra gondoltam, hogy talán legyőzhetjük ezt a játékot" - emlékezett később Baldwin.

 

A stratégia, amelyet Baldwin és három katonatársa alkotott meg, forradalminak bizonyult. Olyannyira, hogy Edward Thorp  matematika professzor és blackjack-szakértő is ellenőrizte számításaikat, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) csodaszámba menő, szobaméretű IBM 704-es számítógépén, majd megírta 1962-es bestseller könyvét: „Beat the Dealer: A Winning Strategy for the Game of Twenty One” (Győzd le az osztót: Nyerő stratégia a 21 játékhoz) címmel, mely megalapozta a katonacsapat hírnevét.

 

“A Baldwin csapat megmutatta, hogy az akkori blackjack szakértők tanácsai igen gyengék voltak, és szükségtelenül két százaléknyi extra előnyt adtak a kaszinóknak.” – írta Thorp 2017-es életrajzi kötetében. 

 

De ki is volt Roger Baldwin?

Roger Rauschenbusch Baldwin 1929. november 22-én született Manhattanben. Apja, Stephen Raushenbush közgazdász volt; édesanyja, Evelyn (Preston) Raushenbush, társadalmi reformátor és szakszervezeti aktivista volt. Amikor elváltak, hozzáment Roger N. Baldwinhoz, az Amerikai Polgári Jogi Szövetség alapítójához, aki örökbe fogadta Rogert és testvérét, Carlt. Roger Baldwin egy Greenwich Village-i házban nőtt fel; 1951-ben diplomázott a Cornelli Egyetemen, aztán a Columbian szerzett mesterképzést, majd belépett a hadseregbe.

 

A személyi számítógépek előtti korban, szerényen kezdte el blackjack elméletének kidolgozását: néhány hónapig egyedül dolgozott ki néhány képletet, majd ezt követően három másik, matematikai háttérrel rendelkező katonával - Wilbert Cantey, Herbert Maisel és James McDermott - dolgozott tovább.

Az aberdeeni négyek

 

A következő másfél évben szabadidejüket - számításuk szerint ezer emberórát - a hadsereg asztali számológépeinek nyomogatásával töltötték, azzal a céllal, hogy optimalizálják a blackjack játékos esélyét arra, hogy az osztó kezében lévő kártyákat úgy verje, hogy ne lépje túl a 21-et - a játék célját.

 

A valószínűségelmélet segítségével a blackjack alapvető szempontjaira összpontosítottak, mindezt egy gyakorlati, statisztikailag megalapozott stratégia megvalósítása érdekében, amely segítene a játékosoknak kitalálni, hogy mit tegyenek, amikor meglátják a kereskedő upcardját, azaz kitett lapját.

 

A csoport számításai némi finomításon estek át, miután Baldwin 1954 júniusában egy héten át tartó kirándulást tett Las Vegasba, hogy 16 kaszinóban megfigyelje a blackjack asztalok történéseit.

 

A Baldwin-csoport 1956 szeptemberében mutatta be kutatását a Journal of the American Statistical Association (az Amerikai Statisztikai Szövetség Lapja) folyóiratban. A póker, rulett, craps és blackjack közül „a blackjack messze a leghanyagoltabb a szerencsejátékok tudományos irodalmában” – írták.

 

Az osztókra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban, amelyek felkeltették Baldwin érdeklődését, hozzátették: "Az osztók stratégiájának rögzített és ismert jellege létfontosságú a blackjack elemzésével kapcsolatos matematikai és számítási problémák kezelhető mértékű csökkentésében."

 

Egy évvel később a csapat könyvvé bővítette a cikket “Playing Blackjack to Win: A New Strategy for the Game of 21,” címmel, melynek előszavát Baldwin egyik barátja, Charles Van Doren írta, aki 129 ezer dollárt nyert egy blackjack témájú kvíz showban, a „Twenty-One”-ban. Van Doren később beismerte, hogy a műsor csalás volt - előre megkapta a kérdéseket és az azokra adandó válaszokat.

 

“Csak remélem, hogy a Las Vegasi osztók nem változtatják meg a szabályokat, hogy megbírkózzanak a blackjack játékosok azon új generációjával, akiknek a zsebében ott lapul a „Playing Blackjack to Win” könyv.” – írta előszavában Van Doren.

 

Szemben Roger Baldwin

 

Baldwin nem profitált sokat a blackjackkel kapcsolatos munkájából, és nem vált törzsvendéggé Las Vegas-ban – ehelyett rendszergazdaként dolgozott az Union Carbide-nál Long Islanden. Azonban csoportja szerencsejátékhoz való hozzájárulása nem maradt észrevétlen. 2008-ban Baldwint, Cantey-t, McDermottot és Maiselt beiktatták a Blackjack Hírességek Csarnokába.

 

Abban az időben Baldwin elismerte, hogy évtizedek óta alig figyelt a blackjackre. Az MIT campus-újságjának, a The Tech-nek, az elmondta, hogy a játékkal kapcsolatos tudása „a„Beat the Dealer”első kiadásával ért véget”.

 

Lánya, Deborah elmondása szerint Baldwin január 10-én, Long Islanden lévő otthonában halt meg, 91 éves volt. Ő volt a blackjack körökben csak „Aberdeen négy lovasaként” emlegetett kvartett utolsó élő tagja.