Ma temetik Eusébiót

2014-01-06
A mozambiki születésű portugál futball-legenda 71 éves volt.

 

Hetvenegy éves korában, vasárnapra virradó éjjel Lisszabonban elhunyt Eusébio - jelentette a Lusa hírügynökség a labdarúgó volt klubjára, a Benficára hivatkozva.

 

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségügyi problémákkal. 2012 júniusának végén egy agyérgörcs miatt a lisszaboni Luz kórházba szállították, és mintegy két hetet töltött ott.

 

A volt portugál válogatott futballista a Benficával 1962-ben elnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A Fekete Párducnak nevezett csillag 1966-ban a harmadik helyhez segítette a portugál válogatottat az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc góllal.

 

Eusébió 1965-ben elnyerte az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője.

 

Háromnapos nemzeti gyász

 

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a portugál kormány a hetvenegy éves korában elhunyt Eusébio tiszteletére.

 

A döntést Luis Marques Guedes kormányszóvivő jelentette be, aki újságíróknak többek között azt mondta: Eusébio "aranybetűkkel írta be a nevét a világfutball könyvébe".

 

A mozambiki születésű "Fekete Párduc" holttestét vasárnap délután a lisszaboni Luz Stadionban helyezték el, ahol a szurkolók leróhatják kegyeletüket.

 

"Eusébio hozzájárult az ország fényének emeléséhez. Portugália sokat köszönhet neki mint nemzetközi sportnagykövetnek" - fogalmazott Marques Guedes a Radio TSF-nek nyilatkozva. "A portugálok gyásza kiterjed az összes portugál nyelvű afrikai országra, akárcsak a világ mindazon pontjára, ahol portugál közösségek élnek."

 

Anibal Cavaco Silva portugál államfő közölte, a kivételes, szerény és barátságos sportemberként ismert Eusébio a világ legjobbjaihoz tartozott, és hírnevet szerzett az országnak. "Az ország siratja őt, az ország gyászba borult" - hangsúlyozta a 74 éves Silva az elnöki palotában mondott beszédében, amelyet élőben közvetített a televízió.

 

Antonio Costa, Lisszabon polgármestere ugyancsak méltatta az elhunyt futballcsillagot, egyúttal közölte, hogy a főváros lobogóit félárbocra eresztik.

 

A Portugál Labdarúgó Szövetség egyperces gyászszünetet rendelt el minden vasárnap sorra kerülő futballmérkőzésre. "Eusébio soha nem hagy el bennünket. Egyedülálló alakja ő a portugál labdarúgásnak" - jegyezte meg Fernando Gomes, az FPF elnöke, megemlítve még, hogy Eusébio - akinek a tiszteletére ünnepséget terveztek - a szövetség fennállásának századik évében távozott el.

 

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségi problémákkal. 

 

A 64 válogatott meccsén 41 gólt szerző futballista a Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A portugál nemzeti együttest 1966-ban a harmadik helyhez segítette az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc találattal. 1965-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője.

 

Blatter és Platini is a legnagyobbak közé sorolta

 

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke "egy legenda elvesztéséről" írt Twitter-oldalán a hetvenegy éves korában, vasárnapra virradóra elhunyt Eusébio halálhírére reagálva, míg Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint "a futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa távozott".

 

Blatter a bejegyzésében leszögezte: Eusébio "örökre megőrzi helyét a legnagyobbak között". "A gyepen Eusébio legendává vált, akár a portugál válogatottban, akár a Benficában játszott" - fogalmazott Platini. "Ezen túlmenően a portugál labdarúgás nagyszerű nagyköveteként is tevékenykedett. Nemcsak egy labdarúgó, hanem jó és elbűvölő ember is volt egyben. Hiányozni fog nekünk."

 

José Mourinho, a Chelsea portugál vezetőedzője hazája egyik meghatározó alakjának nevezte az elhunytat. "Úgy gondolom, ő halhatatlan. Fontos viszonyítási pont volt még pályafutása után is az értékeket, az alapelveket, a lelkesedést illetően. Ha a mai labdarúgásban próbálnánk elhelyezni, a legjobbak szintjén lenne. Húsz- vagy harmincévesen napjainkban is hihetetlen színvonalon játszott volna."

 

Hétfőn temetik a legendát

 

Hétfőn, a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezik örök nyugalomra Eusébiót.

 

A 71 éves korában vasárnap elhunyt portugál focilegenda egykori klubja, a Benfica közlése szerint a temetést megelőzően, közép-európai idő szerint 17 órától egy a Luz Stadionhoz közeli templomban lesz a búcsúztatás.

 

Eusébio kívánságának megfelelően koporsóját kora délután körbeviszik az arénában, hogy a szurkolók végső búcsút vehessenek tőle.

 

Rajongói ugyanakkor már vasárnap délután is leróhatják kegyeletüket, Eusébio földi maradványát ugyanis gyertyás ravatalban helyezték el a Luz Stadionban.

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,