Elfogadták az új szerencsejáték törvényt Németországban

2020-04-06
Hosszas vita után Németország 16 szövetségi államának vezetője elfogadta a szerencsejátékok szabályozásáról szóló új állami szerződést, amely engedélyezi az online kaszinó játékokat és az online pókert, ugyanakkor korlátozza az élő sportfogadást.

 

Felállítottak egy új szabályozó testületet is, a meglehetősen hosszú nevű Glücksspielneuregulierungstaatsvertrag-ot (GlüNeuRStv). Ha az egyes államok parlamentje és az Európai Bizottság is ratifikálják, az online póker és a kaszinó stílusú játékok 2021. július 1-jétől legálisak lesznek Németország területén.

 

Az online nyerőgépjátékok azonban csak nagyon szigorú keretek között üzemeltethetők, például pörgetésenként 1 eurós limit lesz érvényben. A jogszabály ezenkívül kötelező havi 1000 eurós befizetési limit beállítását is megköveteli, és a játékosok nem játszhatnak egyszerre több online kaszinó oldalán. 

 

A sportfogadásra is új iránymutatások lesznek érvényben – például az élő fogadások korlátozását a végeredményre vagy arra, hogy ki fogja a következő gólt szerezni.

 

A GlüNeuRStv szabályozási hatóságként fog funkcionálni, ez a szervezet fogja többek között kiadni az engedélyeket a helyi állami szervekkel együttműködve.

 

A GlüStV 2028 decemberéig marad érvényben. Az államok ezután ismét dönthetnek, hogy továbbra is részt akarnak-e venni a megállapodásban.

 

Noha ez nagy lépés volt Németország számára, nem mindenki elégedett az új iránymutatásokkal. A Német Sportfogadási Szövetség (DSWV) elnöke, Mathias Dahms kifejtette, hogy ez jó „első lépés a modern, a piacnak megfelelő játékszabályozás felé”, de hozzátette, hogy a szerződés számos „nem kívánatos szerkezeti fejlesztést” is tartalmaz, amelyek kihívásokat jelentenek a jövőbeli játékszabályozáshoz. ”

 

Dahms az új rendeleteket „szigorú szabálykészletnek” nevezte „[…] mely nem segíti a játékosok védelmét, és nem vezet a fekete piac visszaszorításához”, mivel az új rendeletek az embereket az olyan nemzetközi szolgáltatók felé terelhetik, ahol a nincsenek tétkorlátozások, vagy ha vannak is, azok nem ennyire szigorúak.

 

A szolgáltatók a korlátozások ellenére is sorban állnak, hogy engedélyt kapjanak a német piacon való működésre. Körülbelül 30 pályázat érkezett már be, és 20 másik szolgáltató is világossá tette, hogy pályázni szándékozik.