Elfogadásra került a szerencsejáték törvény módosítása

2014-11-18
Valószínűleg senki nem lepődik meg azon, hogy a több száz oldalas, a jövő évi költségvetést szabályozó salátatörvényben "csont nélkül", szinte észrevétlenül átment az online szerencsejáték aranybányájának Fidesz-közeli emberekhez való átjátszása.

 

Az adócsomag módosítja a szerencsejáték-szervezési törvényt, rögzítve abban, hogy a nem liberalizált távszerencsejáték szervezésen belül az online sportfogadás szervezését kizárólag a Szerencsejáték Zrt., míg az online kaszinó- és kártyajáték szervezését csak játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós jog jogosultja végezheti.

 

Jelenleg az országban Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztosnak és Szima Gábornak van játékkaszinó üzemeltetési joga, melyet nem nyílt koncessziós pályázaton, hanem egy, a kormány által speciálisan szerencsejátékra kitalált úgynevezett "megbízhatósági eljárás" keretében kapott annak ellenére, hogy átláthatatlanul szövevényes, offshore cégével folyamodott a címért. Ezen az eljáráson bár indult, homályos okok miatt mégsem bizonyult elég megbízhatónak az állami tulajdonú, és az év végén lejáró koncessziójú kaszinóját 7,2 milliárd forintos profittal üzemeltető Szerencsejáték Zrt.

 

A hatalmas profitot hozó, most még Szrt tulajdonú Tropicana kaszinót minden valószínűség szerint január 1-től Andrew G. Vajna fogja átvenni, akinek érdekében még olyan kormányzati intézkedést is hoztak, hogy az évi 700 millió forint körüli koncessziós díjat megtarthatja magának, szebben fogalmazva leírhatja a játékadóból.

 

Az évi 8  milliárdos állami profit ilyen egyszerű elherdálása mellett Vajna további négy koncesszióban részesült az egész országban nyitható kilencből. A régebben is általa üzemeltetett, belvárosban található Las Vegas kaszinó mellett készül játéktermet nyitni a Corvin Plaza-ban, és az Eurocenterben is. Ezeket az új kaszinókat a kormánnyal tavasszal aláírt szerződés alapján már szeptemberben meg kellett volna nyitnia, és ezzel vállalta is a koncessziós díj fizetését az év utolsó négy hónapjára. Ám mivel valószínűleg jól képzett kaszinószemélyzetet nem kapni olyan áron, ahogy Mr. Vajna gondolta, újabb egy milliárd forint ajándékot kapott azzal, hogy elengedték neki a meg nem nyílt kaszinók koncessziós díját, és azokat elég január 1-től megnyitnia.

 

És még itt jön a hab a tortán. Ezen az állam által nyújtott több tízmilliárd forintos önzetlen juttatáson túl Andy úr ma a még ennél is több profitot hozó online szerencsejáték üzemeltetési jogát is megkapta. Sajnos csak becslések vannak arra, hogy hány milliárd forintot játszanak el évente a magyar játékosok az online kaszinó-és pókerjátékokon, de az óvatos szakértők is az élő kaszinók profitját jóval meghaladó összegekről beszélnek.

 

Ehhez Vajna és Szima uraknak semmi mást nem kell tennie, mint szerződést kötni valamelyik, hazánkban népszerű online kaszinócéggel, aki ezáltal tovább gazdagítja a szóban forgó kormányközeli üzletembereket.

 

A kör bezárult. Most már biztos, hogy 2012-ig csak játékadóból évi több, mint 31 milliárd forintot termelő nyerőgép piac költségvetési bevételeit nem igyekszik a kormány pótolni, ehelyett a teljes szerencsejáték piacot néhány, általa jól ismert üzletemberre bízza. A döntés indokainak kitalálását olvasóinkra bízzuk.