Életfogytiglani vár az illegális online szerencsejáték oldalak üzemeltetőire

2015-12-14
Életfogytiglani szabadságvesztésre számíthatnak az illegális online fogadási oldalt üzemeltetők Dél-Koreában.

 

A koreai rendőrség bejelentette, hogy teljes szigorral lesújtanak a tiltott szerencsejátékra. A bűnüldöző hatóságok szerint az online szerencsejáték oldalakat szinte kizárólag a szervezett bűnözés üzemelteti és ellenőrzi, így legfelül kezdve, először ezekre a szolgáltatókra koncentrálnak. 

Eddig az online szerencsejáték oldalakat üzemeltetők hét évig terjedő szabadságvesztésre, és mindegy 61.500 dolláros büntetésre számíthattak, ez azonban hamarosan megváltozik, mivel ezentúl az illegális szerencsejáték hálózatot üzemeltetőket bűnszervezetben elkövetett gazdasági bűncselekményért vádolják majd meg, a büntetésük pedig akár életfogytiglani börtön is lehet.

  

Szerencsejáték Koreában

 

Külföldi turistáknak és üzletembereknek számos hotel kínál kaszinójátékokat Dél-Koreában, de ezekből a helyiek ki vannak tiltva. A dél-koreai állampolgárok számára mindenhol tilos bármilyen szerencsejáték - ez alól az egyetlen kivételt egy elhagyott bányászfalu jelenti, melynek szerencsejáték létesítményében a helyiek is beléphetnek. A tiltás azonban nem gátolja meg az offshore és hazai bűnszervezeteket abban, hogy online fogadóirodákat létesítsenek, és így aknázzák ki a térségben rejlő üzleti lehetőségeket.

 

„A szerencsejáték egyre inkább komoly problémává válik a koreai társadalomban” – írta a Korea Herald szerkesztőségi cikke – „A szerencsejáték elleni küzdelem első lépéseinek egyike, hogy lesújtunk azokra, akik a szerencsejátékot szervezik a tengerentúli kaszinókban és fogadóirodákban, valamint azokra, akik illegális honlapokat üzemeltetnek az interneten.”

 

A játékosokat is büntetik

 

Azonban nemcsak a szervezők szembesülnek szigorúbb büntetésekkel és szabadságvesztéssel, hanem azok a játékosok is, akiket bűnösnek találnak illegális online oldalakon való fogadásban.

„Bár régebben csak a rendszeres szerencsejátékosokat, és a nagy tétekben játszókat vádoltuk meg, a jövőben minden játékost meg fogunk büntetni kivétel nélkül, függetlenül attól, hogy milyen gyakran játszanak vagy mekkora pénzösszegben fogadtak” – közölte a rendőrség.

Természetesen a több százezer alkalmi játékos célbavétele lehetetlen, így a rendőrség közleménye szerint azokra fognak koncentrálni, akik legalább háromszor fogadtak, az elkövetőket pedig pénzbüntetés és akár börtönbüntetés is várja.

 

Azokat a számítógépes programozó- és tárhely szolgáltató cégeket, akik tudatosan kiszolgálják a szervezett bűnözést, szintén megbüntetik - a rendőrség új egységet hoz létre az illegális online szerencsejáték-piac ellenőrzésére. 

 

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy volt olyan hét, amikor olyan bűnbandát sikerült felderíteni, amely a gyanú szerint az elmúlt négy évben 14 millió dollár nyereséget ért el tiltott szerencsejátékból.