Eldőlt a 255 milliós lottónyeremény sorsa

2017-08-04
Egy atlantai bíróság most hozta meg ítéletét abban az 1 millió dolláros lottófőnyeremény vitában, mely még 2015-ben kezdődött.

 

Larry Payne-nek az öreg autók helyreállítása a hobbija. 2015. február 13-án is azért indult el ő és unokatestvére, Jimmy Payne a Tennessee államban lévő Jasperbe, hogy megvegyenek egy öreg Ford Ranchero-t, amit aztán majd felújítanak. Nyélbe is ütötték az üzletet, majd elindultak haza Attala-ba, és útközben megálltak Trentonban, hogy vegyenek némi üdítőt.

 

Az üzletből kifelé menet Larry vett egy lottószelvényt, gépi számokkal, amit aztán odaadott Jimmy-nek, mert ő jobban ért a számítógépekhez, úgyhogy meg tudja nézni, hogy nyertek-e vele. Jimmy eltette a szelvényt az ő által más alkalommal vásárolt három másikkal együtt, majd elfeledkezett róluk, egészen 2016. június 24-ig. Épp csomagolt, mert úgy döntött, hogy a lányához költözik Texas-ba, mikor megtalálta a szelvényeket. 

Meg sem nézte, hogy nyertek-e vagy sem, hanem mind a négyet odaadta Larry-nek. Larry eltette a szelvényeket, betette a kocsija napellenzője alá, majd sajnos ő is elfeledkezett róluk, mint annak idején Jimmy.

 

2016. július 25-én Larry unokaöccse, Bryan Payne kölcsönkérte Larry autóját, hogy elmenjen vele Rockmartba, hogy elhozza a mostohaapja által vásárolt kerekeket. Megtalálta az elfeledett szelvényeket, és felhívta a nagybátyját, hogy mit csináljon velük. Az egyik már csak úgy egy hétig volt érvényes. 

Larry azt mondta Bryannak, hogy álljon meg valahol, ellenőriztesse a szelvényeket, és váltsa be, ha nyertek valamit. Bryan bevitte a négy szelvényt egy rockamarti lottózóba, ahol kiderült, hogy Jimmy három szelvénye összesen 7 dollárt ért. Larry szelvénye azonban már más tészta volt…

Az üzletvezető azt mondta Bryannak, hogy a szelvény több mint 600 dollárt ér, és ezért a nyereményt nem lehet a boltban felvenni, hanem el kell mennie érte az atlantai lottótársaság irodájába. Bryan megkapta a telefonszámukat, és egyeztetett velük egy időpontot a következő keddre.

 

Hétfőn elment dolgozni, abba az autófelszerelési boltba, ahol már két éve állt alkalmazásban. Megkérdezte a főnökét, hogy kedden elmehet-e a lottótársasághoz felvenni a nyereményét, és a hölgy elengedte. “Azt mondta, hogy örül neki, és még egy fotót is készített a Bryan-ról, ahogy a szelvényt fogja.” – mesélte Larry ügyvédje, Jack Floyd. „A képen a nyerőszámok is látszódnak.” 

Bryan megkérdezte a kollégáit, hogy valaki el tudná-e vinni Georgiába a lottótársasághoz, és végül a főnöke húga ajánlott fel neki egy fuvart. Elvitte a szelvényt a lottótársasághoz, és a hátulján aláírta, ahogy kellett. Azt mondták neki, hogy a szelvény érvényes, de nem 600 dollárt, hanem 1 milliót ér, és így a pénzt átutalással tudják csak kifizetni. Megegyeztek, hogy visszamegy Attalla-ba, kideríti, hogy milyen bankszámlára utaltassa a pénzt, és később tájékoztatja erről a lottótársaságot.

 

Mikor visszaért Gadsdenbe, Bryan mesélt a főnökének a nyereményről, és kérte, hogy ne mondja el Larry-nak, mert egy nagy vacsora keretében akarja majd meglepni a hírrel. Larry ügyvédje szerint Bryan főnöke ekkor kezdett kavarni, ami miatt végül mindannyian a bíróságon kötöttek ki. A nő felhívta a lottótársaságot, és azt állította, hogy a Bryan által bemutatott szelvény az övé – hogy Bryan ellopta az asztaláról, az egérpad alól, ahol a lottószelvényeit tartja. A szelvény és a nyeremény tehát őt illeti – állította.

 

Az Etowah megyei serif hivatala nyomozni kezdett az ügyben, és az ügy hamar végetért – nem emeltek vádat Bryan ellen.

A lottótársaság átadta a nyeremény összegét a bíróságnak, és pert indított, mondván, hogy ketten jelentkeztek a nyereményért azzal a szelvénnyel, melyet 2015. február 13-án vásároltak Trentonban. A társaság kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg, kié a szelvény, és így ki jogosult a pénzre.

 

Az ügyet július 17-én kezdték tárgyalni, és július 22-ig tartott. Floyd szerint az esküdtek körülbelül 25 perc alatt Larry Payne-nek ítélték az 1 millió dollárt. Floyd szerint számos tény támasztotta alá azt, hogy a nyeremény Larry-t illeti. 

Először is: Neki és Jimmy-nek voltak fotói, amiket arról az öreg Ranchero-ról készítettek, amit megvettek – így igazolni tudták az utazásukat.

Másodszor: A lottótársaság felveszi a telefonbeszélgetéseket. Mikor a nő először telefonált a szelvénnyel kapcsolatban, nem volt teljesen biztos benne, hogy hol vette a szelvényt – Floyd szerint ez igen komoly hatással volt az esküdtek döntésére.

A nő azt mondta a lottótársaságnak, hogy a szelvényen lévő számok azok, melyeket rendszeresen meg szokott játszani – ez ellentétes volt azzal a ténnyel, hogy a szelvényt gépi számokkal vették. Aztán azt mondta, hogy a számítógép véletlenül pont az ő szerencseszámait nyomtatta a szelvényre. Az esküdtek láthatóan nem hittek ebben.

A bíróságon ugyan nem említették a bizonyítékok között, de Bryan még hazugságvizsgálatnak is alávetette magát a serif hivatalában, mely igazolta, hogy nem hazudik, mikor azt állítja, hogy övé a szelvény. „A bíróságon ezt nem vallhatták be, de szerintem mikor az esküdtek meghallották, hogy milyen hamar véget ért a nyomozás, az sokat mondott a számukra.” – mondta végül Floyd az újságíróknak.

 

83 milliárd forintnál jár a Mega Millions lottó jackpotja!