Eldobott nyugtákkal nyert egy hatgyerekes családapa a román számlalottón

2015-04-16
Több mint négyezer nyertes pénztárblokk között oszlik meg az újonnan indult romániai nyugtalottó első havi egymillió lejes (mintegy 68 millió forintos) nyereményalapja - derült ki a román hatóság szerdán közzétett országos összesítéséből.

 

Hétfőn első ízben rendeztek sorshúzást az adócsalás visszaszorítását célzó nyereményjátékon: ekkor derült ki, hogy azok jelentkezhetnek a következő 30 napon a felajánlott nyereményért, akik megőrizték február 7-én kiállított 6 és 6,99 lej közötti értékű pénztári nyugtáikat. A sorsoláson ugyanis egy dátumot és egy - 1 és 999 lej közötti - nyertes összeget határoznak meg.

 

Már az első két napon 4245 nyertes nyugtát hoztak be az adóhivatal megyei kirendeltségeihez, így az egyetlen nyugtára kifizethető nyeremény 230 lejre apadt, és várhatóan tovább csökken, ha újabb nyertes nyugták is előkerülnek.

 

A legtöbb nyertes pénztári blokkal a moldvai megyékben jelentkeztek, a legkevesebbel az ország déli részén, Olténiában.

 

A legtöbb - 23 - nyertes nyugtát egy Arad megyei, hat gyereket nevelő idénymunkás hozta be az adóhivatalba, aki több mint ezerötszáz, a vásárlók által eldobott nyugtát gyűjtött össze egy áruházban, hogy növelje nyerési esélyeit.

A nyertes nyugták között akad olyan, amelyet egyetlen kenyér, és olyan is, amelyet több használt ing és nadrág vásárlása nyomán állítottak ki 6 és 6,99 lej közötti értékben.

 

Az új szerencsejátékkal a román kormány arra próbálja ösztönözni az embereket, hogy a kis értékű vásárlások alkalmával is igényeljenek nyugtát, hogy ezzel adózásra kényszerítsék a feketézni próbáló boltosokat. A román költségvetési tanács adatai szerint 2013-ban a GDP 16 százalékát tette ki az adócsalás Romániában.

  

Forrás: MTI

Címkék: lottó,