Elbukhatja debreceni kaszinóját Szima Gábor a DVSC miatt

2015-06-19
A DVSC tartozása miatt bukhatja Szima Gábor a „megbízható szerencsejáték szervező” státuszt, és így a debreceni kaszinó koncessziós jogát.

 

Rendkívüli közgyűlést hívott össze péntekre Papp László debreceni polgármester, a DVSC kisebbségi tulajdonosának képviselője, miután Szima Gábor, a Zrt. többségi tulajdonosa a részvénytársaság közgyűlésének összehívását kezdeményezte június 22-re. 

 

Szima azt szeretné elérni, hogy a tagság járuljon hozzá, hogy a debreceni kaszinót üzemeltető cége és a két kaszinóra a koncessziós szerződéseket megkötő vállalata, az Aranyglóbusz Kft adjon kölcsön 110 millió forintot a klubot működtető részvénytársaságnak, illetve arra is rávenné őket, hogy adják el a két kaszinót üzemeltető cégben lévő 16-16 százalékot, ezzel a lépéssel viszont a DVSC Zrt. tulajdonrésze 24 százalékra csökkenne a cégekben – adta hírül a civishir.hu.

A városi közgyűlés egyhangúan elutasította Szima kezdeményezését.

 

A Civishír szerint Szima ötlete azért is “forradalmi”, mert a kaszinókat működtető cégek kölcsön helyett osztalékot kellene, hogy fizessenek a klubnak, ahogy azt a polgármester hangsúlyozta is előterjesztésében. Ehhez képest a portál szerint a DVSC Zrt. ügyvezetője, Szilágyi Sándor korábban lemondott a klubnak járó osztalékról.

 

Bár ezt a közgyűlési előterjesztés nem taglalja, a cikk szerint a tulajdoni arány megváltoztatása azért fontos Szima Gábornak, mert a koncessziós szerződést megkötő Aranyglóbusz hiába szerezte meg hosszú évekre a kaszinók üzemeltetési jogát, évről-évre bizonyítania kell, hogy cége, illetve az abban 25 százalékkal nagyobb tulajdonosi aránnyal rendelkező további tagok – így a DVSC Zrt. is – megfelelnek a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvényben megfogalmazott megbízható szerencsejáték-szervezőre vonatkozó kritériumoknak.

 

"Az állami adóhatóság az engedély iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmezővel, illetve vezető tisztségviselőjével, vagy a szavazatok legalább 25%-ával rendelkező tagjával szemben a székhelye, vagy lakóhelye szerinti állam adóhatósága a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül jogerősen 2 millió forintot meghaladó adóbírságot vagy mulasztási bírságot szabott ki, vagy ha a kérelmezőnek, illetve vezető tisztségviselőjének, vagy a szavazatok legalább 25%-ával rendelkező tagjának a székhelye, vagy lakóhelye szerinti államban 2 millió forintot meghaladó 30 napon túli köztartozása vagy adótartozása van" - szól a jogszabály.

 

Csakhogy Szimáék éppen a kisebbségi tulajdonos DVSC Zrt. kapcsán kerültek néhány millió forintos fizetési csúszásba az adóhatóságnál, így a DVSC Zrt. miatt a koncessziótulajdonos Aranyglóbusz nem képes teljesíteni a törvényben előírtakat. Ezért Szima Gábor elemi érdeke a DVSC Zrt. tulajdonosi arányának a 25 százalék alá csökkentése, ellenkező esetben elvesztheti a kaszinóit - írja a Civishír.

 

A polgármester pénteken arra kérte a közgyűlést, hogy az kisebbségi tulajdonosként mondjon nemet a DVSC Zrt. mindkét előterjesztésére – az előterjesztést 27 igennel, egyhangúlag támogatta a városvezetés. Papp László szerint a város és a DVSC érdekét nem szolgálja Szima Gábor terve, célja, nem lát garanciát arra, hogy a visszavásárlás majd megtörténik. "Ez nem személyes ügy" - fűzte hozzá a polgármester.

 
Címkék: kaszinó,