Elátkozott lottómilliomosok

Most, hogy ismét egy milliárd forint felett van az ötös lottó jackpotja, egyre többen álmodoznak arról, hogy milyen jó lenne megnyerni azt, pedig több olyan lottómilliomosról is tudunk, aki elátkozza azt a napot, mikor megütötte a főnyereményt.

 

„Jack” Whittaker Jr 

Az egykori legnagyobb lottónyertes, aki 114 millió dollárt veszített el 4 év alatt

2002. december 25-én Andrew Jackson „Jack” Whittaker Jr építési vállalkozó 315 millió dollárt (mintegy 68 milliárd forintot) nyert a Powerball lottón, ami akkor a történelem legnagyobb, egy ember által megnyert lottónyereménye volt. Abban az időben Whittaker egy sikeres cég, a Diversified Enterprises Construction elnöke volt, rendkívüli jómódban, rendezett családban, egészségesen élt, millió dolláros vagyonával. Miután megnyerte a hatalmas jackpotot, azzal került címlapokra, hogy nyereménye 10 százalékát különböző keresztény jótékonysági alapítványoknak ajánlotta fel, másik 14 millióból pedig megalapította a Jack Whittaker Alapítványt.

Whittakernek volt pár jó húzása is, de a világ mégis inkább a ballépései miatt emlékszik rá. Kétszer tartóztatták le, egyszer ittas vezetésért, egyszer pedig azért, mert megfenyegette egy bár vezetőjét. Egy nő perelte, mert fogdosta egy agárverseny pályán. Aztán, míg Whittaker egy sztriptízklubban múlatta az időt, 545 ezer dollárt loptak el az autójából. Egy évvel később, ismét feltörték az autóját, akkor 200 ezer dollárját lopták el. Nem sokkal később felesége elvált tőle. 

Aztán jöttek a holttestek.  2003-ban Whittaker unokájának barátját holtan találták Whittaker házában – mint kiderült túladagolta magát. Whittaker 17 éves unokája, aki heti 2.100 dolláros (közel fél millió forintnyi) zsebpénzt kapott nagyapjától, pár hónappal később szintén meghalt túladagolásban. Lánya – a halott unoka anyja – 2010-ben halt meg, tisztázatlan körülmények között. Legutóbbi nyilatkozatában Whittaker, akinek már se családja, se pénze nem volt, azt mondta „Bárcsak széjjeltéptem volna azt a szelvényt.”

 

Jeffrey Dampier

A férfi, aki 20 millió dollárt nyert a lottón, aztán kapzsi hozzátartozói meggyilkolták

Ha valaki azt gondolná, hogy neki vannak a legrosszabb rokonai, gondoljon csak Jeffrey Dampier esetére, aki 1986-ban 20 millió dollárt nyert az Illinois állami lottón. Miután megkapta a pénzt, a nagylelkű nyertes azonnal drága ajándékokkal kezdte elhalmozni barátait és családját – autókkal, házakkal, egzotikus utazásokkal. Sajnálatos módon azonban ez nem volt elég Dampier sógornőjének, Victoria Jacksonnak. 2005. július 26-án éjjel Jackson és barátja, Nathaniel Jackson elrabolta, és fejbe lőtte Dampiert. A bírósági tárgyaláson az irigységet nevezték meg indítékként, mindketten életfogytig tartó börtönbüntetésüket töltik. 

 

Janite Lee

Politikai és oktatási célokra adományozott, végül semmije sem maradt

Néha a jó szándék is nagyon félrecsúszhat, mint az a 52 éves Janite Lee esetében is történt, aki 18 millió dollárt (3,8 milliárd forintot) nyert 1993-ban. A dél-koreai bevándorló azonnal nagy adományozásba kezdett, különböző oktatási programokat, közösségi szolgálatokat és politikai szervezeteket támogatott. 

A szokásos több millió dolláros ház- és autóvásárlás mellett Lee állítólag több, mint egy millió dollárt adományozott a Washingtoni Egyetemnek, ahol a róla elnevezett olvasóterem emlékezik meg az eseményről. 277 ezer dollárral támogatta egy demokrata politikus kampányát, amiért cserébe Bill Clintonnal, Al Gorerral és a dél-koreai elnökkel ebédelhetett. De nem állt meg itt. Egy elhunyt dél-koreai lelkipásztor családjának 30 ezer dollárt adományozott. A St. Louis-i Koreai Amerikaiak Szövetsége egy házat kapott tőle, de megajándékozott egy koreai örökbefogadásokat intéző szervezetet is. 

Lee jótékonykodása már egymagában is igen költséges volt, de mindez szerencsejáték hóbortjával párosulva – egy év alatt 347.000 dollárt veszített - hamar bankkölcsönökhöz, és hitelkártya adósságokhoz vezetett. 2001-ben csődöt jelentett.

 

Evelyn Adams

Aki kétszer nyert a lottón, most mégis egy lakókocsiban él

Azt mindenki tudja, hogy annak az esélye, hogy valaki egyszer megnyerje a lottó főnyereményt, nagyon csekély. Azonban Evelyn Adamsnak sikerült – kétszer is! A New Jersey-ben élő hölgy 1985-ben és 1986-ban is nyert a lottón, összesen 5,4 millió dollárt, mintegy másfél milliárd forintot. Ám Adams szenvedélyes szerencsejátékos volt, és mivel az Atlantic City kaszinó New Jerseyben található, nem telt el sok idő, és Adams az összes pénzét elveszítette. 20 évvel később teljesen leégve, egy lakókocsiban él.

 

Suzanne Mullins

4,2 millió dollárt nyert, de most mégis kölcsönökből fizeti a számláit

Mullins 1993-ban nyerte meg a lottófőnyereményt, és bölcsen nem az egyösszegű kifizetést, hanem az életjáradékot választotta. Úgy tervezte, hogy a 20 évig kapott évi 47.800 dollárt (10 millió forintot) megosztja majd a férjével és lányával. 

Azonban öt éven belül már adósságokban úszott, és egy 200 ezer dolláros kölcsönhöz jövőbeni járadékát adta biztosítékul. Mullins később mégis az egyösszegű kifizetést igényelte a lottótársaságtól, de nem fizette vissza az adósságait. A hitelt adó vállalat 154.000 dollárra perelte, a pert meg is nyerte, ám nem tudták behajtani az összeget, mert Mullinsnak állítólag semmije sem volt. Adósságaiért a biztosítással nem rendelkező veje hosszan tartó betegségét okolta, akinek 1 millió dollárra volt szüksége az orvosi számlái kiegyenlítésére.

 

Billy Bob Harrell Jr. 

A prédikátor, aki 31 millió dolláros nyereményét kölcsönadta és elveszítette 

A raktárosként dolgozó pünkösdi prédikátor 31 millió dollárt (6,7 milliárd forintot) nyert a lottón 1997-ben. Először jól alakult az élete, vett egy farmot, hat másik házat a rokonoknak, és pár új autót. Mint sok más lottónyertes, ő is egyszerűen képtelen volt nemet mondani, mikor az emberek kölcsönt kértek tőle. Később elvált a feleségétől, és végül öngyilkosságot követett el.

 

Vivian Nicholson

Aki azt mondta „költekezni, költekezni, költekezni” fog, és így is tett

Vivian Nicholson azzal került az újságok címlapjára, hogy miután megnyerte 152.300 font (mai értéken számolva kb 3 millió font vagyis 1 milliárd forint) értékű nyereményét a Castleford totón 1961-ben, azt nyilatkozta, hogy „költekezni, költekezni, költekezni” fog.

És Viv Nicholson úgy betartotta a szavát, hogy kevesebb, mint öt év alatt elszórta a hatalmas vagyont. Azóta megözvegyült, ötször házasodott, agyvérzést kapott, alkoholista lett, kiutasították Máltáról, Jehova Tanúja lett, megpróbálkozott az öngyilkossággal, és többször volt elmegyógyintézetben. Harrods ruhakölteményekre, luxusautókra, és luxusutazásokra költötte a pénzét, és úgy általában, a „Költekezz, Költekezz, Költekezz” szlogennek megfelelően élt. Most heti 87 fontnyi nyugdíjából él.

 

William “Bud” Post

Aki 16,2 millió dollárt nyert, de most szociális segélyből él

William “Bud” Post 16,2 millió dollárt nyert a lottón, most pedig szociális segélyen, és ingyenes ételkuponokon él. Nála is bejött az, ami oly sok lottónyertes esetén: amit pénzhez jutott, egyből egy rakás ember kereste meg „remek befektetési ötletekkel”, ráadásul ex-barátnője is sikeresen perelte be a nyereményből való részesedésért. Ha ez nem lenne elég, egyik testvérét letartóztatták, mert felbérelt egy verőlegényt, hogy ölje meg Postot, és így megörökölje a nyereményt. Másik testvére rávette, hogy fektessen be az autóiparba és egy étterembe, mindkettőn hatalmasat bukott. Egy éven belül 1 millió dolláros adósságot halmozott fel, és kénytelen volt csődöt jelenteni.

 

Természetesen nem csak negatív példák vannak, de az biztos, hogy egy nagyobb nyeremény esetén tanácsos higgadtan végiggondolni, hogy kinek áruljuk el, hogy milyen szerencse ért bennünket, és mihez kezdünk a jó esetben hatalmas összeggel.