Eladó az egyetlen török sportfogadási vállalat

2013-01-10
A török kormány bejelentette, hogy értékesíteni kívánja egyetlen legális sportfogadási szervezetét, a Spor Toto-t, melyből 10 milliárd dollárnyi bevételt vár.

 

A vállalat az utóbbi nyolc évben 24 milliárd dollár bevételt ért el, és a török miniszterelnök, Tayyip Erdogan szavaival az ország sportiparának „legértékesebb pénzügyi eszköze”.

 

A lépés annak az átfogó tervnek a része, mely azt célozza, hogy megerősítsék és átláthatóvá tegyék az online sportfogadási és szerencsejáték tevékenységet az országban. A földi kaszinókat 1996-ban kitiltották Törökországból, azonban azok szolgáltatásai hamarosan online oldalakon jelentek meg. Pár évvel később a muzulmán ország nemzeti lottótársasága és telekommunikációs hatósága közös erővel léptek fel az illegálisan működő weboldalakkal szemben. 2008-ban 56, 2009-ben 93, 2010-ben 119, 2011-ben 110, idén pedig eddig 79 oldalt zárattak be.

 

A törökök folyamatos nyomást gyakoroltak azokra a nemzetközi vállalatokra, melyek még folytatták szolgáltatásukat, és 2011-ben a hatóságok befagyasztották a Sportingbet török sportfogadási oldalát, a Superbahis.com-ot. A Sportingbet akkor gyorsan túllépett ezen a kényelmetlenségen, és új weboldalt indított, azóta azonban mégis úgy döntött, hogy kivonul a törökhöz hasonló rizikós szürke piacokról, és 142,5 millió euróért értékesítette török üzletét.

 
Címkék: piaci információ,