Egyelőre nem szigorítja a nyerőgépek szabályozását a brit kormány

2014-01-10
Az Egyesült Királyság kormánya visszautasította azt az indítványt, hogy az önkormányzatok saját hatáskörükben dönthessenek arról, hogy hány FOBT típusú nyerőgép működését engedélyezik körzetükben.

 

A múlt év végén már beszámoltunk arról, hogy Angliában élesedik a vita a FOBT nyerőgépek körül, és szinte naponta derül ki egy-egy újabb botrány ezekkel a gépekkel kapcsolatban. A főutcákon üzemelő fogadóirodák leginkább ezeknek az igencsak vitatott, úgynevezett FOBT fogadótermináloknak (fixed-odds betting terminal) köszönhetően váltak rendkívül jövedelmezővé Angliában. Ezeken a tulajdonképpeni nyerőgépeken – melyből jelenleg több, mint 33 ezer üzemel Nagy Britanniában - a játékosok 20 másodpercenként akár 100 fontot, azaz nagyjából 35 ezer forintot is kockára tehetnek. 

 

Az önkormányzatok már többször megpróbálták – sikertelenül - betiltani ezeket a gépeket, illetve gátat szabni annak, hogy a fogadóirodák egyre-másra újabb irodákat nyissanak annak érdekében, hogy még több terminált tudjanak üzembe helyezni.

Év végén, miután a brit szerencsejáték hatóság legutóbbi adataiból kiderült, hogy a fogadóirodák egy év alatt 1,5 milliárd font profitot realizáltak a nyerőgépekből, munkáspárti képviselők megpróbálták elfogadtatni a miniszterekkel, hogy csökkentsék a gépek maximális tétjeit – szintén sikertelenül.

 

A héten újabb támadást indítottak, és remélték, hogy megszerzik néhány konzervatív és liberális képviselő támogatását, de végül csalódniuk kellett. A Munkáspárt által előterjesztett indítványt - mely lehetővé tette volna, hogy az önkormányzatok csökkenthessék az egy helyszínen üzemelő gépek számát, és növelhessék azt az időt melyet két fogadás között kötelezően várni kell - a parlament alsóháza szerdán 314-232 arányban leszavazta.

 

David Cameron miniszterelnök ennek ellenére úgy nyilatkozott,hogy „teljes mértékben osztja” a Munkáspár nyerőgépek terjeszkedése miatti aggodalmát, és elismerte, hogy valóban „vannak problémák a fogadási- és szerencsejáték iparban”. Elmondta azonban, hogy mielőtt bármit is lépnének, a kormánynak meg kell várnia a nyerőgépekkel kapcsolatos átfogó jelentés elkészültét. Ennek előzetese tavaszra, a teljes dokumentum elkészülte pedig őszre várható. 

 

Címkék: nyerőgép,